11 personer indlagt med alvorlig madforgiftning

Sønderborg Sygehus har indkaldt ekstra medarbejdere søndag, da flere personer angiveligt har fået alvorlig madforgifning.

11 personer er søndag blevet indlagt med symptomer på den alvorlige madforgiftnings-bakterie botulismus, der også kendes som pølseforgiftning, det skriver Ekstra Bladet.

Lægefaglig direktør i Sygehus Sønderjyllands, Bjarne Dahler-Eriksen fortæller til mediet, at flere af de 11 personer er så hårdt ramt, at de ligger til observation på intensivafdelingen. Sønderborg Sygehus har måttet indkalde ekstra personale til at håndtere det, som sygehuset over for personalet betegner som en 'krisesituation'.

Syv af personerne er indlagt på Sønderborg Sygehus, to er indlagt på Universitetshospitalet i Odense og en er kørt på sygehuset i Flensborg. Den sidste patient skulle have været på vej på ferie, da vedkommende fik det dårligt og blev indlagt på Rigshospitalet i København.

Det undersøges, hvad der kan være kilde til bakterien.

Botulisme (pølseforgiftning)


Botulisme er en sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer (toksiner) fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.

Clostridium botulinum findes udbredt i naturen producerer under anaerobe (iltfattige) forhold en gruppe af beslægtede giftstoffer – de såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af mest farlige og potente biologiske giftstoffer, som findes.

Butolisme kaldes ofte pølseforgiftning. De fleste tilfælde ses dog ifm. hjemmekonserverede frugter og grøntsager.

Neurotoksinerne optages i nervesystemet, nærmere bestemt de motoriske nerveender(axoner), hvor giftstofferne inaktiverer  nervecellen. Når nervecellerne inaktiveres fører det til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan besværliggøre vejrtrækningen og være dødelig.
Lammelser kan forebygges med modgift, men er lammelserne først indtrådt kan helbredelse kan kun ske ved, at nervecellen opbygger en ny nerveende, hvilket kan tage måneder.

I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 botulismetilfælde om året.

Navnet "botulisme”, som blev foreslået af en Tysk læge i 1870, er afledt af det latinske ord botulus, som betyder pølse.

Til trods for at toxinet er så potent, bliver det brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer og til kosmetiske formål under navnet Botox.

Kilde: Sundhedsstyrelsen