13-årige direktører: Vi lærer så meget

Tre 13-årige piger fra Vejle har fået en god idé til at sikre rent drikkevand. Tirsdag søgte de penge til at få deres virksomhed på benene.

Sådan fungerer posen

De tre piger er i gang med at udvikle en pose, der kan give renere drikkevand de steder, hvor man ikke har adgang til et toilet.

 

- Folk går på toilettet i floder og søer, og så drikker de vandet bagefter og går i bad i det, og det problem vil vi kunne afhjælpe, siger Stine Møller Andersen.

 

Meningen er, at man i stedet for at besørge et tilfældigt sted, hvor det generer drikkevandet, skal bruge Shit Happens’ pose. I posen er der frø, og her fungerer ens afføring så som gødning. Man graver hele molevitten ned i jorden, og så vokser der på et tidspunkt et træ op.

I Vejle sidder der tre unge direktører, altså virkelig unge. De hedder Stine, Katrine og Viktoria, er 13 år gamle og går til daglig i syvende klasse på Bredsten Skole – undtagen om mandagen efter klokken 12, der har de fået fri fra skole, så de kan tage ind på kontoret og arbejde på deres virksomhed, Shit Happens. I virksomheden laver de en toiletpose, der skal sikre rent drikkevand i ulande. 

Sådan ser Shit Happens' skitse til produktet ud.
Sådan ser Shit Happens' skitse til produktet ud.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

- Men hvis der er andre ting, for eksempel møder, vi skal forberede os til, så er det noget, vi arbejder med derudover, siger Stine Møller Andersen.

I november måned fik pigerne deres CVR-nummer, men da de er under 18 år, måtte deres forældre underskrive papirerne. Der er også en del at lære, når man starter virksomhed som 13-årig, men ifølge pigerne lærer de meget, og nogle helt andre ting, end i skolen.

quote

Helt sikkert, vi lærer helt vildt meget af det her, og det er en helt anden læring end i skolen.

Stine Møller Andersen.

- Det er bare spændende og giver os en hel masse oplevelser, som vi ikke ville være foruden, siger Victoria Egeskov Christiansen.

- Helt sikkert, vi lærer helt vildt meget af det her, og det er en helt anden læring end i skolen. Det giver os virkelig, virkelig meget, supplerer Stine Møller Andersen.

Deres kontor har de i Spinderihallerne i Vejle, hvor de får hjælp fra deres mentor, Anette Bjerregaard. Hun hjælper både med forretningen, men hun lærer dem også, hvordan de skal håndtere udfordringer og modgang.

- De har lært så meget om sig selv, og om strategier for at håndtere udfordringer. De har gjort op med den præstationskultur, der er, de kan sige fra, og de kan rejse sig igen, når de laver fejl, siger hun.

- Jeg er meget perfektionistisk, og jeg vil gerne give alt og gøre det helt perfekt, men det kan man ikke altid og det er okay. Så jeg har lært, at det hele ikke behøver være perfekt, siger Stine Møller Andersen

En anden ting pigerne har lært er for eksempel sproget.

- Det med at lære de nye ord. Der er ret meget, man lige skal have styr på, siger Katrine Rønsholt Thomsen.

- Det er jo helt vildt at sidde til møde med voksne mennesker og snakke forretning. Og i starten var der mange ting, jeg slet ikke forstod, men det har vi jo lært, siger Stine Møller Andersen.

Lige nu er pigerne stadig i gang med at udvikle deres prototype, men når den er klar, har de allerede en køber til de første tusinde poser.