13 smittet med leverbetændelse efter at have spist dadler - flere forventes syge

Fødevarestyrelsen frygter, at flere er smittet med leverbetændelse efter at have spist inficerede dadler købt i Rema1000.

13 forbrugere er smittet med hepatitis A – også kaldet leverbetændelse – efter at have spist dadler fra Iran købt i Rema1000, oplyser Fødevarestyrelsen.

Der ligger 50 Rema1000-butikker i Syd- og Sønderjylland.

Dadlerne er efter opdagelsen tilbagekaldt. Men Statens Serum Institut (SSI) forventer, at der kommer flere patienter end de 13. 

Det skyldes, at der går cirka fire uger, fra man har spist de inficerede dadler, til man eventuelt bliver syg med hepatitis A. 

Hvis man har købt iranske dadler fra Rema1000, opfordrer Fødevarestyrelsen kraftigt til, at man ikke spiser dem, indtil styrelsen har det fulde billede.

Fødevarestyrelsen er i fuld gang med yderligere undersøgelser og opsporing af de berørte partier af dadler. 

- Vi melder ud, så snart vi ved mere, lyder det i en pressemeddelelse.

Hepatitis A smitter især via mad eller drikkevand, der er blevet forurenet med virus fra menneskelig afføring. Sygdommen er sjælden i Danmark, men i den aktuelle situation er patienterne smittet i Danmark. Det tydede derfor på, at en fødevare solgt i Danmark kunne være smittekilden, hvilket har ligget til grund for undersøgelsen, oplyser Statens Seuminstitut.

De fleste hepatitis A-tilfælde har et mildt forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarré samt gulfarvning af huden og det hvide i øjnene.

Heldigvis er mange danskere blevet vaccineret mod hepatitis A i forbindelse med rejser til udlandet, oplyser styrelsen.