Linak: Værre end kommunisme

Kommunisme kalder Linaks ejer nye regler om generationsskifte. Den familie-ejede virksomhed på Als risikerer at skulle betale to milliarder i skat og arveafgift, hvis næste generation skal tage over.

Bent Jensen går gennem sin nyeste fabrikshal på Linak er det med en helt særlig følelse:

- Den betyder alt! Det er hele mit liv. Jeg overtog virksomheden fra min far, da jeg var 25, og brænder for den. Og min familie brænder for den, siger han til TV SYD.

To milliarder

Men nye generationsskifte-regler, som regeringen vil gennemføre, vil koste Linak-arvingerne omkring to milliarder i skat og arveafgift.

For Linak, som har cirka 1,2 mia kr. i likvide midler, betyder reglerne, at arvingerne skal betale cirka 50 procent i skat og arveafgift af hele selskabets værdi på cirka 4 milliarder kroner.

- Jeg kan forstå, at hvis arvingerne trækker penge ud af virksomheden, så skal beskattes. Helt enig. Men så længe pengene står i virksomheden som sikkerhedskapital, så er det helt uhørt at begynde at pille ved det, siger  Bent Jensen.

Reddet af pengetank

Linaks pengetank har været med til at hjælpe virksomheden gennem finanskrisen.

- Finanskrisen kom vi igennem, fordi vi havde styrken. Vi kan stå imod en produktansvarssag i USA, hvis det skulle ske, siger Bent Jensen. Altsammen for at sikre virksomheden. Derfor har vi kapital liggende,  men det må vi åbenbart ikke efter et generationsskifte?

Var ikke sket i Sovjet

Han tilføjer:

- Nu har vi møjsommeligt bygget den her virksomhed op. Jeg synes, vi har gjort det godt, og så kommer der bare nogen og laver en regel, så næste generation skal betale det hele i skat. Det tror jeg ikke engang var sket under kommunismen i Sovjet...!

Den 21. december er der tredje og sidste behandling af lovforslaget i Folketinget.
Linak har i flere omgange henvendt sig til folketingsmedlemmer om sagen. I TV SYD i aften forsvarer SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, reglerne. 
Der er også kommentarer fra Ellen Trane Nørby (V) og Mike Legarth (K).