15-årig tilstår hærværk mod Jellingstenen

En 15-årig dreng har tilstået hærværket mod Jellingstenene, som blev overmalet med grafitti natten til lørdag.

Ud over malingen på Jellingstenen og kirkens dør har den unge mand lavet hærværk flere steder i Jelling og på banegården i Vejle.

15 årig fra lokalområdet

- Vi har her til aften anholdt en dreng på 15 år fra lokalområdet. Han er sigtet for de nævnte hærværksforhold, siger politiinspektør Steen Edeling, Sydøstjyllands Politi, i en kortfattet pressemeddelelse.

Han ønsker ikke i aften at uddybe, hvordan politiet har fundet frem til gerningsmanden.

Ønsker strengere straf

Hærværket på det danske kulturklenodie har vakt voldsom opsigt i hele landet. Det har også ført til, at folketingsmedlem Karen Jespersen fra Venstre har foreslået, at straffen for den slags hærværk skal sættes op.

Var ved at græde

Formanden for menighedsrådet ved Jelling Kirke, Gunni Højvang, var ved at græde, da han lørdag blev gjort bekendt med hærværket. På den store Jellingsten var sprayet ordet Gelwane med grøn maling. Samme ord stod på kirkens dør.

Der var også spraymalet på et vindue på Bredagerskole - og senere natten til søndag på herretoilettet på Vejle Banegård.

Kan renses

Eksperter fra Nationalmuseet undersøgte mandag Jellingstenen og kunne berolige med, at malingen kan tages af - uden at stenens patina bliver ødelagt.

Stenen skal renses ved at blive svøbt i pakninger med opløsningsmidler. Endnu har Nationalmuseet ikke bestemt sig helt nøjagtigt for fremgangsmåden.

Det er Kulturarvsstyrelsen, som har myndighed over hele Jellingmonumentet, og styrelsen har planer om at bygge en stor opvarmet montre om begge sten, så de fremover kan stå i fred for både uvejr og uslinge.