16 af 20 i Sønderborg Arrest er fra Litauen

Det er ingen straf for østeuropæiske kriminelle at havne i et dansk fængsel.

På fire år er andelen af østeuropæere i de danske fængsler fordoblet, og nu sidder der en østeuropæer i hver tiende danske fængselscelle.

Under kriminalforsorgens årlige stikprøve den 23. maj sad østeuropæere på 417 ud af det overbelagte danske fængselsvæsens i alt 4.134 pladser.

Til sammenligning var der i 2008 lige over 200 østeuropæere bænket i danske fængsler og arresthuse.

Stigningen er endnu større flere steder i Syd- og Sønderjylland.

I Sønderborg Arrest er hele 16 af de 20 pladser for tiden besat af folk fra Litauen. I Tønder Arrest er 6 ud af 13 indsatte fra østeuropæiske lande.

Nu beder Dansk Fængselsforbund politikerne gribe ind og få de østeuropæiske lande til i langt højere grad at hente deres dømte landsmænd hjem til deres egne fængsler.

- Jeg vil da kraftigt opfordre justitsministeren til at gøre noget ved det i EU-sammenhæng. Vi kan jo ikke resocialisere de her folk, og de har ingen fremtid i Danmark, siger fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

Ingen straf

Et af de store problemer er, at mange østeuropæere ikke oplever opholdet i dansk fængsel eller arresthus som en straf.

De indsatte får 350 kroner i lommepenge om ugen for det arbejde, de skal udføre under opholdet.

Samtidig er der mad og logi - og lægehjælp, hvis der skulle blive brug for det.

SF og DF: Østeuropæerne skal hjem

- Det er simpelthen ingen straf at havne i et dansk fængsel, og det duer bare ikke, at det ikke virker præventivt at fængsle den gruppe af kriminelle," siger partiets retsordfører Karina Lorentzen til Ritzau.

- Vi må arbejde hårdt på, at de andre EU-lande snart får implementeret den lovgivning, så vi kan starte hjemsendelserne.

Tallene får også Dansk Folkeparti til at rase.

- Vores gæstfrihed bliver misbrugt, og det er vist ikke for meget at sige, at vi efterhånden er godt og grundig til grin," siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

I gennemsnit kostede det hver dag 1.370 kroner at have en fange siddende i et dansk fængsel i 2011, og dermed betaler det danske samfund langt over en halv million kroner om dagen til de østeuropæiske fanger. Men det er nu ikke pengene, der vækker størst bekymring blandt fængselspersonalet.

- Det kan være noget svært at finde ud af, hvor det ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv er bedst at placere de her folk. Samarbejdet med landene er jo i nogle tilfælde yderst nødtørftigt, forklarer fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

- Vi aner jo ofte ikke, hvem vi har med at gøre. Politiet skal jo vurdere, om folk er farlige eller om der er risiko for, at de vil flygte. Men i de fleste tilfælde siger politiet, at de ikke kan lave sådan en vurdering, fortæller han.

TV SYD har mere om sagen i nyhedsudsendelsen kl. 19.30.