TV der bevæger dig

16 af 20 i Sønderborg Arrest er fra Litauen

03:09

1 af 2

Det er ingen straf for østeuropæiske kriminelle at havne i et dansk fængsel.

På fire år er andelen af østeuropæere i de danske fængsler fordoblet, og nu sidder der en østeuropæer i hver tiende danske fængselscelle.

Under kriminalforsorgens årlige stikprøve den 23. maj sad østeuropæere på 417 ud af det overbelagte danske fængselsvæsens i alt 4.134 pladser.

Til sammenligning var der i 2008 lige over 200 østeuropæere bænket i danske fængsler og arresthuse.

Stigningen er endnu større flere steder i Syd- og Sønderjylland.

I Sønderborg Arrest er hele 16 af de 20 pladser for tiden besat af folk fra Litauen. I Tønder Arrest er 6 ud af 13 indsatte fra østeuropæiske lande.

Nu beder Dansk Fængselsforbund politikerne gribe ind og få de østeuropæiske lande til i langt højere grad at hente deres dømte landsmænd hjem til deres egne fængsler.

- Jeg vil da kraftigt opfordre justitsministeren til at gøre noget ved det i EU-sammenhæng. Vi kan jo ikke resocialisere de her folk, og de har ingen fremtid i Danmark, siger fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

Ingen straf

Et af de store problemer er, at mange østeuropæere ikke oplever opholdet i dansk fængsel eller arresthus som en straf.

De indsatte får 350 kroner i lommepenge om ugen for det arbejde, de skal udføre under opholdet.

Samtidig er der mad og logi - og lægehjælp, hvis der skulle blive brug for det.

SF og DF: Østeuropæerne skal hjem

- Det er simpelthen ingen straf at havne i et dansk fængsel, og det duer bare ikke, at det ikke virker præventivt at fængsle den gruppe af kriminelle," siger partiets retsordfører Karina Lorentzen til Ritzau.

- Vi må arbejde hårdt på, at de andre EU-lande snart får implementeret den lovgivning, så vi kan starte hjemsendelserne.

Tallene får også Dansk Folkeparti til at rase.

- Vores gæstfrihed bliver misbrugt, og det er vist ikke for meget at sige, at vi efterhånden er godt og grundig til grin," siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

I gennemsnit kostede det hver dag 1.370 kroner at have en fange siddende i et dansk fængsel i 2011, og dermed betaler det danske samfund langt over en halv million kroner om dagen til de østeuropæiske fanger. Men det er nu ikke pengene, der vækker størst bekymring blandt fængselspersonalet.

- Det kan være noget svært at finde ud af, hvor det ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv er bedst at placere de her folk. Samarbejdet med landene er jo i nogle tilfælde yderst nødtørftigt, forklarer fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

- Vi aner jo ofte ikke, hvem vi har med at gøre. Politiet skal jo vurdere, om folk er farlige eller om der er risiko for, at de vil flygte. Men i de fleste tilfælde siger politiet, at de ikke kan lave sådan en vurdering, fortæller han.

TV SYD har mere om sagen i nyhedsudsendelsen kl. 19.30.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden