17-årig risikerer sigtelse for falske anmeldelse

Det kan få alvorlige konsekvenser, når en kvinde anmelder en voldtægt - som viser sig at være falsk. Som det skete i Sønderborg

Sagen om den falske voldtægtssag i Sønderborg kunne have fået alvorlige konsekvenser. Ikke alene som nu for hende selv og hendes nærmeste men også for de mænd, der kunne have været anholdt og sigtet i sagen. Selv risikerer hun nu at blive sigtet for den falske anmeldelse.

- Det er hver gang en helt konkret vurdering om der skal ske sigtelse. Men jo mere omfangsrig en sag er blevet - for eksempel hvis politiet har påbegyndt en egentlig efterforskning og udsendt et signalement på baggrund af kvindens forklaring. Sagen bliver mere alvorlig, hvis den falske anmeldelse også fører til anholdelse og sigtelse af en uberettiget mistænkt, siger linjechef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Hans Roost, til TV SYD.

Når der er truffet beslutning om sigtelse, så efterforsker politiet sagen og fremlægger materialet til anklagemyndigheden, som vurderer om der skal rejses en sigtelse mod kvinden. I nogle tilfælde vil man lave en personundersøgelse af kvinden for bl.a. for at kortlægge et motiv for den falske anmeldelse.

- Vi ser nok oftest sager, hvor det handler om bondeanger. Altså at en person ikke har overholdt en aftale med for eksempel sine forældre eller sin kæreste og bruger en anmeldelse for voldtægt eller lignende som en måde at løse problemet på, siger Hans Roost.

Han erkender, at nogle af sagerne om falsk anmeldelse er en balancegang mellem at tro på personen og foreholde mangler og huller i forklaringen.

- Som udgangspunkt vil politiet altid tro på anmeldere - og især i sædelighedsforbrydelser, hvor forurettede kan være udsat for virkelig belastende ting bliver der taget store hensyn. Har vedkommende vitterligt været udsat for en forbrydelse, står forurettede i en meget svær situation, hvor hun tilmed skal fortælle politiet om traumatiserende hændelser. Derfor gør vi meget ud af at fortælle, at hun har mulighed for at få hjælp og støtte fra en bistandsadvokat ved afhøringen, siger Hans Roost

Sagen om den falske voldtægtssag i Sønderborg kunne have fået alvorlige konsekvenser. Ikke alene som nu for hende selv og hendes nærmeste men også for de mænd, der kunne have været anholdt og sigtet i sagen. Selv risikerer hun nu at blive sigtet for den falske anmeldelse.

- Det er hver gang en helt konkret vurdering. Men jo mere omfangsrig en sag er blevet - for eksempel hvis politiet har udsendt et signalement på baggrund af kvindens forklaring og endnu mere hvis en mand, der umiddelbart passer til signalementet, er blevet anholdt - jo alvorligere ser politiets anklager på sagen, siger vicepolitikommissær i Syd- og Sønderjyllands Politi, Hans Roost, til TV SYD.

I en række tilfælde vil man lave en personundersøgelse af kvinden for at finde ud af, hvorfor hun har indgivet en falsk anmeldelse. Hvis der er mistanke om psykiske problemer eller sygdom kan man vælge også at lave en mentalundersøgelse af hende. I de tilfælde hvor psykisk sygdom eller kvinden er "mindrebegavet", vil det ofte betyde, at kvinden bliver henvist til at få professionel hjælp fremfor, at hun bliver sigtet i sagen.

- Vi ser nok oftest sager, hvor det handler om bondeanger. Altså at en kvinde ikke har overholdt en aftale med for eksempel sine forældre og bruger en anmeldelse for voldtægt som en måde at løse det på. Det betyder dog ofte, at kvinden, der er psykisk presset af at have "glemt" aftalen, presser sig helt op i en krog med en falsk anmeldelse for voldtægt, siger Hans Roost.

Han erkender, at nogle af sagerne om falsk anmeldelse er en balancegang mellem at tro på kvinden og at "gå til hende", når der opstår mangler og huller i hendes forklaring.

- Men især i sædelighedsforbrydelser, giver vi kvinden lang snor. Har hun vitterligt været udsat for en forbrydelse, står hun i en meget svær situation, hvor hun tilmed skal fortælle om det til os. Derfor gør vi meget ud af at fortælle, at hun har mulighed for at få hjælp og støtte fra en bistandsadvokat ved afhøringen, siger Hans Roost

En falsk anmeldelse om voldtægt er en alvorlig ting af flere grunde:

Hans Roost: - En falsk anmeldelse for voldtægt kan få store konsekvenser
Hans Roost: - En falsk anmeldelse for voldtægt kan få store konsekvenser

 

Hvis en gerningsmand bliver udpeget, kan det få alvorlige konsekvenser for ham. Hvert år bliver 10-15 mænd sigtet for voldtægt i sager, der senere viser sig være falske anmeldelser. I mange af de falske anmeldelser bliver ingen udpeget som gerningsmand.

De falske anmeldelser og opmærksomheden omkring dem risikerer at påvirke dem, der er blevet voldtaget rigtigt. Voldtægtsramte kan mødes af større skepsis fra omgivelserne, og måske lader nogle være med at anmelde en voldtægt, da de er bange for ikke at blive troet.
De falske anmeldelser tager ressourcer fra politiet og fra centrene for voldtægtsofre.
Kvinden eller manden, der foretager anmeldelsen, risikerer at blive straffet

 

Ifølge Undervisningsmateriale fra Kvindemuseet sker de fleste falske anmeldelser for voldtægt af kvinder, der er belastet af ét eller flere tunge problemer som kriminalitet, misbrug eller psykiske problemer. Der findes mange motiver til falsk anmeldelse af voldtægt.

 

Det mest almindelige er et behov for opmærksomhed og omsorg. En falsk anmeldelse kan altså være et råb om hjælp. Andre motiver kan være hævn, eller at kvinden har brug for et alibi, fordi hun kommer for sent hjem. Det er sjældent, at en kvinde foretager en falsk anmeldelse for at dække over, at hun har været utro.