18. april skal være en forsoningsdag

Dansk-tysk forsoning bliver overskriften for en lang række arrangementer på Dybbøl Banke og i Sønderborg 18.april, der er 150 års dagen for det afgørende slag på Dybbøl.

Slaget førte til, at Danmark mistede hertugdømmerne Holsten, Lauenborg og Slesvig, så den danske grænse blev trukket ved Kongeåen lige syd for Kolding. Frem til genforeningen i 1920 var Sønderjylland tysk.

Region Syddanmark står bag mindedagen, og regionen har inviteret både militære og civile tyskere til at deltage i begivenheden.

Tysk deltagelse i mindearrangementer for de faldne på Dybbøl har været en torn i øjet på mange ældre sønderjyder, men arrangørerne af mindedagen 18. april i år ønsker, at dagen bliver præget af fred og forsoning.

- Vi kan rette blikket fremad i en grænseregion, der er nået langt med gensidig inspiration og samarbejde, og som kan fungere som rollemodel for andre grænseregioner rundt i verden, siger formanden for regionsrådet, Carl Holst (V).

Militæret lægger ud

18. april indledes med en militær ceremoni ved soldatergravene på Dybbøl Banke, hvor blandt andre dronning Margrethe nedlægger en krans. Hun ledsages af prins Henrik og prins Joachim.

I løbet af eftermiddagen og aftenen holdes en lang række kulturelle arrangementer.

Blandt de medvirkende er ungdomsensemblet folkBALTICA og Sønderjysk Pigekor.

Rundt i landskabet på Dybbøl Banke vil der være en række små scenerier, hvor skuespillere opfører historier fra livet på og omkring slagmarken i 1864.

Klokken 15 er der i Sct. Marie Kirke gudstjeneste, som overværes af regentparret og prins Joachim.

Om aftenen tager Sønderjyllands Symfoniorkester over i Alsion, hvor de står i spidsen for en kultur-event, som skildrer nutiden gennem begivenhederne i 1864. Forfatter Peter Laugesen har over temaet 1864 skrevet en tekst, der bliver læst op undervejs. Sangeren Annika Aakjær synger en sang, hun har selv har komponeret til dagen.