Cykeltur fik 19 unge væk fra kontanthjælp

I juni måned hoppede 19 kontanthjælpsmodtagere på cyklen til de franske alper. Nu er de alle snart beskæftigede. Projektet ”Unge på toppen” har været en succes.

15000 kilometer på cykel blev for Søren Nissen og Bjørn Fredskilde vejen ind på arbejdsmarkedet. I sommer cyklede de som en del af projektet ”Unge på toppen” fra Aabenraa til Alpe d’ Huez.

Målet med projektet var at få unge kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet. Det var lige præcis sådan, det endte for Bjørn Fredskilde og Søren Nissen. I dag har de skiftet kontanthjælpen ud med et job som lagerarbejdere ved Fair Trans.

quote

Jeg tror ikke, jeg havde fået jobbet, hvis jeg bare havde været doven og var blevet ved med at ligge derhjemme.

Søren Nissen, lagerarbejder, Fair Trans. 

- Jeg tror ikke, jeg havde fået jobbet, hvis jeg bare havde været doven og var blevet ved med at ligge derhjemme, siger Søren Nissen til TV SYD.

For Bjørn Fredskilde har de 1500 kilometer i cykelsadlen også været afgørende for, han ikke længere er arbejdsløs.

- Det var fedt at komme i gang. Jeg kunne godt mærke, der skete ændringer i mit liv. Jeg var mere frisk om morgenen, fordi jeg havde noget at stå op til, og jeg har fået meget mere selvtillid.  

Direktør: Vi har et ansvar for nærområdet 

”Unge på toppen” er et samarbejde mellem Aabenraa kommune og ITD – Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport. Fair Trans er en af de virksomheder, der er med i projektet. Virksomheden har ansat to af de unge, der cyklede til Frankrig.

- Vi er gået ind i det her projekt, fordi vi føler, vi har et ansvar for nærområdet, og vi mener, der er ressourcer, vi kan bruge i de her unge mennesker, siger Hans Jørgen Hansen, administrerende direktør i Fair Trans.

Hans Jørgen Hansen kan tydeligt mærke, at de nye medarbejdere har fået en masse ud af den lange cykeltur.

- Jeg kan mærke, forløbet har været rigtig godt, og det har givet dem en masse energi og gåpåmod og en tro på, der er en ny chance, siger han.

Fra misbruger til lagerarbejder 

Søren Nissens liv ser markant anderledes ud i dag, end det gjorde, inden han hoppede på cyklen til de franske alper.

- Jeg har været ude i misbrug og sådan noget. Det stoppede jeg så med, da jeg kom ind i projektet. Jeg er blevet meget mere klar i hovedet, efter jeg begyndte at cykle den tur, siger Søren Nissen.

Projektets mål er at få 75 procent af de unge, der er med, ud af kontanthjælpen. I sommer lykkedes det. Ud af de 19 kontanthjælpsmodtagere, der var med i projektet, er alle snart selvforsørgende. 10 af dem har fået et arbejde, syv af dem er under uddannelse, én er på vej i uddannelse og én er på vej i arbejde. 

Hedensted og Vejle Kommuner har gennemført lignende cykelprojekter - også med stor succes.