24 kabelskabe i brand: Vækker bekymring hos borgere

Energiselskabet SE’s kabelskabe er 24 gange brudt i brand sidste år. Det er for ofte, mener energiselskabet selv, der nu lover at gøre noget ved sagen.

-Jeg står her i køkkenet, og pludselig ser jeg, at alt blinker omkring mig. Samtlige lys, der er tændt, blinker helt vildt, og jeg bliver yderst bekymret og tænker, at der er ild i et eller andet.

Kort før jul fik Lotte Svendsen fra Esbjerg sig en ubehagelig oplevelse.

-Så opdager jeg lige pludselig, at der er fyldt med røg udenfor mit vindue. Jeg griber telefonen og løber ud, fortæller Lotte Svendsen til TV SYD. 

Udenfor står der stikflammer op fra elskabet.

Kabelskabet udenfor Lotte Svendsens hus står 100 meter fra Vesterhavet. Netop havgus er kendt for at forårsage brand i elmålere. Men problemet findes altså også i kabelskabe.

-Det er simpelthen den saltmættede luft, der sætter sig rundt omkring de skinner, som sidder derinde, og det kan skabe en kortslutning, siger Palle Larsen til TV SYD.

Det barske klima langs Vestkysten er hårdt ved udendørs skabe og elinstallationer. Og selv mindre huller i skabene kan lukke både havgus, mus og snegle ind. Det skaber alt sammen risiko for kortslutning.

En tur langs strandvejen i Esbjerg afslører adskillige beskadigede kabelskabe. Hos Lotte Svendsen stod kabelskabet op og ned af et plankeværk: 

Sådan så det ud, da kabelskabet ved Lotte Svendsens hus brød i brand.

-Det, jeg er bange for, er, at der kan gå ild i noget, og at det kan brede sig og tage mere med. Det kan jo koste menneskeliv i sidste ende. Det kan jo ske om natten, hvor man ikke umiddelbart opdager det, siger Lotte Svendsen.

- Det er klart, men kabelskabe står typisk ude ved vejen og meget sjældent står de op af noget, der kan gå ild i, men står de op af et plankeværk som f.eks. i Sædding, så kan der gå ild i det, erkender Palle Larsen.

Ifølge SE kontrolleres kabelskabene i områder med havgus hvert 8. år, men efter de 24 brande i 2016 vil SE nu kigge nærmere på, om det er ofte nok.

-Det er klart, at vi selvfølgelig er nødt til at se på vores kabelskabe. Og hvis der er mange derude, der er påvirket af salt og havgus, er vi naturligvis nødt til at kigge på, om hvert 8. år er tilstrækkeligt, eller om vi er nødt til at have det ned på hvert 6. år, siger Palle Larsen