30 bruger Vejles nye fixerum

Omkring 30 misbrugere er faste gæster i Vejles nye "fixerum". De ved, de kan dø af det, men her er der én, der holder øje.

I stofindtagelsesrummet - det, der også populært kaldes et fixerum - hos Kirkens Korshær i Vejle har de en maskine, der kan vise, hvor blodårerne sidder - også hvis ens blodårer næsten er usynlige efter flere års stofmisbrug.

Den viser Korshærsleder Jens Lundsgaard frem med sin egen - fuldstændig sunde og raske arm som eksempel.

- De kommer her måske og har svært ved at finde årerne - så kan vi tage veneskanneren frem, og hjælpe dem på den måde, fortæller Jens Lundsgaard.

Og den slags hjælp er der indtil videre omkring 30 stofmisbrugere i Vejle, der jævnligt tager imod.

Én der passer på én
Ikke kun hjælp til at finde årer, men bare det, at være et sted, hvor nogen holde øje, har tiltrukket misbrugerne.

- Man ved som stofafhængig dybest set ikke, hvad det er, man sprøjter ind. Det kan være urent, det kan være fyldt med andre ting end det man troede, og man kan falde om - ja - bliver der ikke grebet ind, så kan man dø af det. Det at man kan dø af det, det er de udemærket godt klar over, og det, at der sidder en medarbejder herinde og passer på én, det er en stor del af det, fortæller Jens Lundsgaard til TV SYD.

Stofindtagelsesrummet - der i daglig tale ofte kaldes fixerummet - er ikke særlig hyggeligt. Det er et klinisk rum med stålborde. Men for brugerne er det bedre end alternativet fortæller Jens Lundsgaard.

quote

Det at man kan dø af det, det er de udemærket godt klar over, og det, at der sidder en medarbejder herinde og passer på én, det er en stor del af det.

Korshærsleder, Jens Lundsgaard

- Det her er alternativet til et toilet, en baggård, en trappeopgang eller et fortov. Et sted, hvor hygiejnen slet ikke er til stede, og et sted, hvor man ikke kan sidde i fred. Det kan man her, siger Jens Lundsgaard om grunden til, at rummet allerede har så mange faste brugere.

Misbrugerne vil ikke ses
Han forklarer, at misbrugere tit møder ringeagt og fordømmelse, hvis de indtager deres stof offentligt.

- Det er uværdigt at sidde et sted, hvor forbipasserende kommer forbi. Det er både grænseoverskridende for den, der indtager, og det er grænseoverskridende for den, der kommer forbi. Derfor vil de hellere være her, fortæller Jens Lundsgaard.

Selv er han også rigtig godt tilfreds med, at så mange vælger at indtage deres stoffer i stofindtagelsesrummet i stedet for på gaden. Men der er plads til over det dobbelt af dem, der kommer nu.

- Vi tror på , og vi håber på, at endnu flere vil gøre brug af det her tilbud, for det er altså - tænker jeg - bedre end at sidde ude på fortovet eller andre steder, siger Jens Lundsgaard.