300 året for de reformerte fejres

Religionsfrihed og kongens drøm om et tobakseventyr i Danmark blev starten på den reformerte menighed i Fredericia. I år bliver den fejret.

I år er det 300 år siden, at 19 franske reformerte familier kom til Fredericia. Det bliver fejret resten af året af efterkommere og medlemmer i den reformerte menighed i Fredericia.

Blandt andet kan man komme med på byvandring til mange af de steder, som stadig kan ses i Fredericia bybillede. Blandt andet den gamle avlsbogård, der fungerede som kirke, inden de franske reformerte fik bygget deres egen.

- En avlsbogård bestod af køer, heste, grise og høns, og det var så de reformerte kvinder, der byggede kirken, mens mændene var ude at ordne markerne, siger formanden i Den Reformerte Menighed i Fredericia Peter Honoré til TV SYD.

Formanden for Den Reformerte Menighed i Fredericia Peter Honoré står foran obelisken med de 19 franske familienavne på.
Formanden for Den Reformerte Menighed i Fredericia Peter Honoré står foran obelisken med de 19 franske familienavne på.

Det var Frederik den 4., der tilbage i 1719 inviterede de 19 familier fra Frankrig til Danmark. Franskmændene havde nemlig styr på at dyrke tobak, og den viden ville kongen gerne have til Fredericia.

I forvejen var de reformerte forfulgt i deres eget land, da Frankrig ikke havde religionsfrihed, så da kongen tilbød familierne løn til deres præst i 10 år, fritagelse for skat og told i 20 år og gratis jord.

I dag kan man se navnene på de 19 familier på den 11 meter høje obelisk på 6. julis vej.

- Vi har jo sat vores præg på byen. I dag er der 10.000 efterkommere efter de franske familier, siger Peter Honoré.