TV der bevæger dig

3D-biograf erstatter farlig træning fra store højder

01:44

Mads Vang Posselt Maritim instruktør, Maersk Training, Esbjerg.

Salgschef Peter Gaj Harbo ved indgangen til "3D-biografen"

Sådan ser der ud i "redningsbåden" - på computerskærmen

Virkelighedens redningsbåd har plads til 60. Træningsrummet har plads til to.

1 af 4

Ansatte på boreplatformene kan nu undgå voldsomme redningsøvelser med nakkeproblemer og opkast. I stedet kan de træne i en 3D-biograf i Esbjerg

Det sker. Men heldigvis ikke ret tit. At de ansatte på en boreplatform skal evakueres hurtigt for eksempel på grund af en brand. Det sker i store lukkede redningsbåde, der bliver "skudt af" fra en rampe i stor højde. I en særlig vinkel rammer båden med stor kraft, men den når kun lige at ramme vandet, før båden og dens passagerer mærker en ny stor kraft, hvor båden vender tilbage til overfladen og kan sejle derfra . Væk fra branden.

Den slags skal der øves i. Men det er besværligt, tidkrævende og dyrt. Og tilmed kræver øvelserne til tider ofre: Passagerer, der får ondt i nakken eller sågar piskesmæld på grund af den voldsomme kraft redningsbåden rammer vandet med og derefter den modsatte kraft, når båden straks presses opad. Passagererne risikerer desuden at blive søsyge og kaste op. med andre ord: Øvelserne koster for dyrt - også i sygemeldinger.

Men nu åbner Mærsk en slags 3D-biograf. En simulator, hvor ansatte i olie- og gasbranchen kan gennemgå den samme øvelse. Her bliver man spændt fast - på samme måde, højttalerne larmer med lyde fra virkeligheden, computerskærmene viser det de ansatte ellers ville se, og så fyres "redningsbåden" af - på samme måde.

- Her kan vi indøve det samme og uden nogen kommer til skade eller får det skidt. Det sker heldigvis sjældent, at de ansatte kommer ud for situationen i virkeligheden, men nu ved de, hvordan de skal bære sig ad, siger salgschef i Maersk Training i Esbjerg, Peter Gaj Harbo.

Fakta:

Rekorden for frit fald med en redningsbåd - fyldt med passagerer - er 44 meter. Rundetårn i København er 42 meter højt.

Simulatoren, der er specialudviklet i Canada, er den eneste af slagsen i Nordeuropa, så i Maersk Training regner man med kunder fra både ud- og indland.

"3D-Biografen" åbner officielt mandag den 13. juni med taler af blandt andre borgmester Johnny Søtrup.
(Nej, der vil ikke blive serveret popcorn og cola - eller film).  

 

01:45

Se frit falds øvelse fra Verhoef i Holland her

Luk video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden