430.000 med stress-symptomer - de kan ikke sige nej

Næsten 60 procent af alle danske lønmodtagere har følt sig presset til at påtage sig en opgave på jobbet, som de egentlig ikke havde tid til. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

En stor del af danskerne har sagt ja til opgaver på jobbet, som de slet ikke havde tid til. Sker det over en længere periode, kan det have alvorlige konsekvenser, lyder det fra stress-ekspert.

Når vi tager imod de ekstra arbejdsopgaver, skyldes det ifølge 40 procent af deltagerne i undersøgelsen, at det kan være svært at overskue, hvor lang tid de enkelte ting tager.

Knap 22 procent svarer dog også, at de siger ja til de ekstra opgaver, der lander på bordet, af frygt for, hvad chefen ellers vil tænke.

Når det er sådan, skyldes det ifølge lektor og arbejdsmarkedsforsker Einar Baldvin Baldursson fra Aalborg Universitet den forskydning, der siden slutningen af 1990?erne er sket fra leder til medarbejder.

-Forskydningen betyder, at den enkelte medarbejder i langt højere grad end tidligere selv har ansvar for at lykkes i sit arbejde. Det betyder også, at medarbejderne generelt har en uklar forståelse af, hvad deres job indebærer, siger Einar Baldvin Baldursson til Avisen.dk.

-Hvor man tidligere talte om at gøre sin pligt og derefter kunne kræve sin ret, skal man i dag gøre mere. De moderne ansatte har derfor svært ved at se, hvor grænsen egentlig går, og hvad der forventes af dem, tilføjer han.

Og den vurdering er seniorforsker og konsulent Bo Netterstrøm, der er ekspert i stress, enig i. Til Avisen.dk siger han.

-Når man siger nej til en opgave, kan man føle, at ens ansættelse er i fare, så på den måde føler folk sig nok presset. Men det handler jo i bund og grund om, at der på mange arbejdspladser ikke er en ordentlig forventningsafstemning mellem leder og medarbejder, og det kan være en kilde til stress, siger han.

Hvor belastende en stor mængde ekstraopgaver kan være for den enkelte medarbejder afhænger dog af, over hvor lang tid vedkommende er udsat for det ekstra pres.

Tal fra Stressforeningen viser da også, at 430.000 danskere hver dag har symptomer på stress, mens 35.000 hver dag er sygemeldt af samme grund.

 

Undersøgelsen analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk

Pres på jobbet: Har du følt dig presset til at tage en opgave, du ikke
havde tid til?

Ja, det sker ofte: 12 %
Ja, det er sket: 59,5 %
Nej, aldrig: 28,5 %
Hvad spiller ind i forhold til det at kunne sige nej til opgaver?
Frygt for fyring: 17,8 %
Frygt for, hvad chefen vil tænke: 21,7 %
Frygt for, hvad kollegaerne vil tænke: 14,7 %
Svært at overskue, hvor meget tid de enkelte opgaver tager: 38,2 %
Andre faktorer: 41,5 %