5 tips der holder dig flydende, når julen er svær

Her er en psykoterapeuts 5 bedste tips til, hvordan man kommer helskindet igennem julen. Også når den bringer de sørgeligste og tungeste minder frem.

I julen kommer de sorger, konflikter og indestængte følelser frem, som vi har gået og gemt på, fortæller psykoterapeut Charlotte Sandfeldt til TV SYD. Hun er praktiserende psykoterapeut i Ribe, Haderslev og Sønderborg, og i sit virke oplever hun, hvordan vi mennesker i julen bliver ekstra følsomme og sårbare.

- Det kan handle om, at man ikke har sine børn i julen efter en skilsmisse, eller måske har man mistet et parforhold eller et elsket familiemedlem, fortæller Charlotte Sandfeldt. I hvert fald er julen den tid, hvor alle de dybe følelser kommer frem til overfladen, og det kan give konflikter. Både mellem mennesker og i en selv.

Men man behøver ikke gå ned på jul, er Charlotte Sandfeldts budskab. I stedet kommer her hendes fem bedste bud på, hvordan man finder glæde og varme, i en tid, der for nogle er umenneskelig hård.

1. Hold om dem du elsker - også dig selv
Omgiv dig med mennesker du elsker, og vær god ved dig selv i juledagene. Søg trøst der, hvor den findes. Hvad enten det er i en kirke eller på en gåtur i skoven. Og græd, hvis du har brug for det. Tårer er kærlighed, og kærlighed må vi gerne føle, også selvom den er hjemløs.

2. Udveksl visdom og gode oplevelser
Tag imod råd og giv dem selv. Giv både dig selv og dine nærmeste gode oplevelser.

3. Praktiser accept
Accepter dine medmennesker for dem de er. Intet menneske er forkert. Handlinger kan være forkerte, men mennesker er det ikke.

4. Skab tid og rum til dig selv - og dem omkring dig
Julen er en stresset tid for mange, så sørg for at skabe ro om dig selv, når du har brug for det. Og giv andre plads til at gøre det samme.

5. Spred lys og kærlighed
Smil til folk omkring dig og fortæl mennesker i dit liv, hvad de betyder for dig. Øv dig på at være taknemmelig og medfølende.

 

Charlotte Sandfeldt arbejder som psykoterapeut, og møder mange mennesker, der har det svært i julen.
Charlotte Sandfeldt arbejder som psykoterapeut, og møder mange mennesker, der har det svært i julen.