65.000 sønderjyder har dagligt ledsmerter

En ny undersøgelse fra aktiveled.dk viser, at 65.000 sønderjyder til dagligt lever med ledsmerter. Og det kolde vejr gør det værre

Konstante smerter i knæ, ryg, skulder og hofte. Det gør ondt at have ledsmerter. 27.000 sønderjyder er endda så plagede af smerterne, at de har opgivet at få det bedre. Derfor bliver de modløse, deprimerede og mister livslysten. Det viser ny undersøgelse for sitet for ledsmerteramte, Aktiveled.dk.

Smertepsykolog Søren Frølich er bekymret men mener, at de psykiske problemer kan forebygges.

For tiden gør det for alvor ondt på de mere end 95.000 sønderjyder, der lider af ledsmerter i større eller mindre grad. Årstidens barske vejr med sne, frost og blæsevejr forværrer smerterne, der er værst fra november og frem til vinterens afslutning.

For mere end 65.000 ledsmerteramte sønderjyder (dvs. 83 pct. af de i alt 95.000 med ledsmerter), betyder det seriøse smerter konstant eller dagligt.

Depression og modløshed

Ledsmerter opstår, når brusken i leddene nedbrydes og derfor holder op med at beskytte knoglerne. Knoglerne begynder i stedet at gnide mod hinanden, og det skaber pinsomme smerter for mere end 65.000 sønderjyder ? hver dag.

Hver fjerde er så plagede af deres smerter, at de helt har givet op. Derfor bliver de modløse og deprimerede. Hver femte - svarende til 12.000 - har helt mistet livslysten.

For smertepsykolog Søren Frølich er undersøgelsens resultater ingen overraskelse:

- Jeg ser desværre ofte, at danskere med ledsmerter mister modet og lader smerterne styre deres liv. Smerterne fylder så meget, at mange giver op og bliver deprimerede. For det kan være svært at bevare livsglæden, når man lider af kroniske ledsmerter, siger Søren Frølich.

Lene mistede livslysten

For 25 år siden fik Lene Gjørup konstateret ledsmerter. Smerterne tog kontrollen over hendes liv, og hun mistede livsglæden.

- Jeg føler mig ofte alene med mine smerter. Der er ingen, der helt forstår, hvor ondt det går, og hvor meget smerterne påvirker min hverdag. Nogle gange gør det så ondt, at jeg mister modet og bliver deprimeret. Det er svært at holde humøret oppe, når smerterne er kommet for at blive, fortæller Lene Gjørup

Søren Frølich advarer dog ledsmerteramte mod at give op. Det gør kun smerterne værre:

- Det værste ledsmerteramte kan gøre er at krybe i et musehul. Giver man først op, og lader smerterne tage kontrollen over ens liv, gør man ondt værre, siger Søren Frølich, der i stedet mener, at ledsmerteramte bør tage kampen op mod smerterne:

- Man kan selv gøre meget for at lindre smerterne og genvinde livskvaliteten. Jeg fokuserer også meget på sunde livsvaner og den mentale smertehåndtering. Man er nemlig selv med til at afgøre, hvor meget ledsmerter skal påvirke ens hverdag og livskvalitet.

Få hjælp til at lindre ledsmerterne

Aktiveled.dk kan du finde mere viden om ledsmerter. Samtidig indeholder hjemmesiden et selvhjælpsprogram, hvor ledsmerteramte, der gerne vil gøre en aktiv indsats for at lindre deres smerter, kan tilmelde sig og få personlig ekspertrådgivning og hjælp til livsstilsændringer.

En tidligere undersøgelse viser, at dette selvhjælpsprogram har været medvirkende til, at medlemmerne lever mere aktivt, har fået bedre livskvalitet og fået færre smerter.

Ledsmerter påvirker psyken


  • 700.000 danskere har ledsmerter, heraf mere end 95.000 sønderjyder 
  • 83 pct. har konstant eller dagligt smerter
  • 34 pct. har følt sig modløse
  • 25 pct. har opgivet at få det godt med deres ledsmerter
  • 26 pct. har følt sig deprimeret pga. ledsmerterne
  • 20 pct. har mistet livslyste

Kilde: ’Undersøgelse om ledsmerter, 2010’ foretaget blandt 1.557 ledsmerteramte danskere, heraf 330 i Region Syddanmark for Aktiveled.dk, et informationssite for danskere med ledsmerter.