720 patienter risikerer at have fået forkerte svar på prøver

Ved en fejl har Sygehus Sønderjylland målt 50 procent for højt F-Calprotectin-tal på indsendte afføringsprøver. Patienter kan være kaldt til unødvendige undersøgelser.

Biokemisk og Immunologisk Klinik på Sygehus Sønderjylland målt 50 procent for højt F-Calprotectin-tal på indsendte afføringsprøver. Fejlen er opstået ved  kalibrering af nyt udstyr og er sket i en afgrænset periode fra 15. marts 2016 til 13. januar i år.

F-Calprotectin er et stof, som findes i hvide blodlegemer, og indgår i kroppens forsvar mod bakterier og betændelsestilstande. En høj koncentration af F-Calprotectin i afføringen er tegn på betændelse i tarmvæggen, som igen kan skyldes kroniske tarmsygdomme som Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa.

quote

Ingen sygdomstilfælde er blevet overset, og mennesker er heller ikke blevet syge på grund af de fejlagtige måleresultater.

Bjarne Dahler-Eriksen,  lægefaglig direktør, Sygehus Sønderjylland 

Ud af prøvesvarene fra de i alt 4708 afføringsprøver, der blev undersøgt i perioden, ligger resultaterne af 797 prøver fra 720 forskellige personer inden for det område, hvor det  kan have medført yderligere undersøgelser.

Sygehus Sønderjylland beklager i en pressemeddelelse de gener, det kan have medført.

Der skal som regel være flere indikatorer for en sygdom, før man vil stille en diagnose. Da der i dette tilfælde desuden har været tale om for høje måleresultater, har fejlen hverken ført til forsinkede eller fejlagtige diagnoser og behandlingsforløb.

- Vi kan med andre ord være helt sikre på, at ingen sygdomstilfælde er blevet overset, og at mennesker heller ikke er blevet syge på grund af de fejlagtige måleresultater, siger lægefaglig direktør Bjarne Dahler-Eriksen.

Både de 720 berørte patienter, og de, som har henvist dem til undersøgelsen, er blevet personligt informeret i et brev med en opfordring til at kontakte den læge, der henviste dem eller til deres egen læge, hvis de har spørgsmål.