TV der bevæger dig

9. april får tre til fem stjerner

Fra filmen 9. April, som kan ses i biografer landet over fra i aften. Foto: Kenneth Nguyen

Flot skuespil og en usentimental skildring af skæbnedag i dansk historie giver "9. april", som udspiller sig i Haderslev, tre til fem stjerner.

Giver det overhovedet mening at lade et drama på det store lærred udspille sig, over de få timer Danmark gjorde modstand, da tyskerne krydsede den danske grænse 9. april 1940?

Det har flere anmeldere spurgt sig selv om, men hver og en anerkender de, at filmen "9. april", som er instrueret af Roni Ezra, viser et vigtigt og relevant stykke danmarkshistorie.

Berlingskes anmelder Kristian Lindberg giver filmen, der har premiere torsdag, fem ud af seks stjerner.

- "9. april" er en oprejsning af disse mænds (de danske soldaters, red.) minde, og den er fint og usentimentalt instrueret af debutanten Roni Ezra, skriver han.

Særligt formår "9. april" at bygge "en atmosfære af uvirkelighed hos soldaterne" op både roligt og uhysterisk i en krigsfilm, hvor dramaer ellers som regel bliver trukket hårdt op, lyder det fra Lindberg.

Denne vurdering vinder genklang i flere andre avisers anmeldelser.

- Som i "1864" er soldaterne ved fronten solgt til stanglakrids, men vi slipper for parodiske portrætter af de politisk ansvarlige, for skingre dolkestødslegender og hysteriske nutidsparalleller, skriver Politikens Kim Skotte, der giver fire ud af fem hjerter.

- Vi er helt nede på jorden, hvor mørnede cykeldæk kværner grus på landevejen. Og det er faktisk her, det gør ondt. På den dramatisk set gode måde, skriver Skotte og fortsætter:

- Det er lykkedes at gøre det lille kapitel til en emblematisk krigshandling, som illustrerer krigens omkostninger og meningsløshed, men også står for sig selv som en unik begivenhed involverende konkrete mennesker og med sin egen komplekse dynamik.

Johs H. Christensen fra Jyllands-Posten hæfter sig ved, at historikere har sagt god for filmen.

- "9. april" er en uprætentiøs og renfærdig film! Ingen sensationslyst, ingen anklager mod nogen - indirekte, måske - og uden splattereffekter, skriver han og giver fem ud af seks stjerner.

Samtidig kalder han Pilou Asbæks præstation i rollen som sekondløjtnant Sand for skuespillerens bedste i karrieren.

Knap så positive toner bliver sunget i Ekstra Bladet.

- Det historiske sus og suget i maven udebliver desværre, skriver anmelder Jacob Ørsted, der har vurderet filmen til tre ud af seks stjerner.

- Skønt alle skuespillerne leverer en fin om end noget anonym præstation, får de ikke meget albuerum. De kommer aldrig ud af deres trange uniformer og bliver til rigtige personer, som vi føler noget for, skriver han.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden