95 år er ingen alder for Danmarks ældste aktive maler, Albert Bertelsen

Vejlemaleren Albert Bertelsen har for nylig rundet de 95 år. Men han har altså ingen intentioner om at lægge penslerne fra sig.

Husgavle, plakater, museer, kirker og private hjem i Vejleområdet er prydet med Danmarks ældste, aktive kunstmalers motiver. Albert Bertelsen har snart levet et helt århundrede. Han døjer med lidt grå stær, men ellers er han frisk hans alder taget i betragtning. Og malingen bliver stadig til smukke motiver i hans værksted, selvom kadencen er nedjusteret.

- Folk fortæller mig, at mine billeder bliver bedre og bedre, jo ældre jeg bliver. Det bliver da helt sjovt at se, hvordan de ser ud, når jeg bliver 100, siger Albert Bertelsen. 

Uanset om han når de 100 eller ej, tyder noget på, at kunstneren og hans værker fortsat vil være populære – ikke mindst i Vejle, hvor han blandt andet har fået sit helt eget parkeringshus med navne t ”Albert”.

- Han har haft en enorm betydning for Vejle. Når en forening skulle kradse penge ind, har de bedt Albert lave et tryk, som kunne sælges til fordel for et eller andet. Og Vejle Kabaretens mange plakater er jo blevet et samleobjekt. Man kan jo næsten sige, at han er et ikon for Vejle, siger kollegaen og billedkunstneren Niels Schmidt.

Albert Bertelsen er født 17. november 1921 i Vejle. Han har haft hele sin barndom på gaderne uden for sit hus på Mølholm Landevej, hvor han har boet og arbejdet de sidste 45 år.

Interessen for maling og pensler startede allerede, da Albert Bertelsen var dreng.

quote

Det, der betyder noget for en maler, er at møde mennesker, der kan leve sig ind i det maleren mener med billedet.

Albert Bertelsen, kunstmaler

- Jeg trænede og trænede. Det var altid mig, der skulle dekorere skolestuen og lave kulisser til juleeventyr, siger Albert Bertelsen.

I mange år arbejdede han som håndværksmaler, mens han malede på lærreder i sin fritid. Men det var hans nu afdøde kone, der fik ham til at fokusere 100 procent på kunstmaleriet.

- Det var et stort skridt at tage. Jeg var glad for mit arbejde som malersvend, men Ruth blev ved med at sige, at jeg skulle holde op. Og sådan blev det altså.

Albert Bertelsen har efter ferier i Norge og på Færøerne været meget betaget af at male storslåede landskaber. Især Færøerne har sat sit præg på hans kunst og gør det stadig i dag, når han maler.

- Jeg siger altid, at det, der betyder noget for en maler, er at møde mennesker, der kan leve sig ind i det maleren mener med billedet. Det er da fint, at det kan sælges, så man kan leve af det, men for mit vedkommende, kommer det i anden række, siger Albert Bertelsen.

I anledning af kunstnerens 95 års fødselsdag er der lavet et portræt af ham. Indslaget ”Maleren Albert”  sendes på TV SYD PLUS 2. juledag kl. 19.55. 

Se hele programmet: Maleren Albert Bertelsen.