96-årig kvinde skal for 2. gang på tre år flytte plejehjem

Er det rimeligt at skulle være omstillingsparat som 96-årig?

Den 96-årige plejehjemsbeboer Helene Petersen skal nu for anden gang på tre år tvangsforflyttes fra ét plejehjem til et andet.

I december 2012 blev hun flyttet fra et plejehjem i Gredstedbro til plejehjemmet "Riberhus" i Ribe, hvor hun bor idag.

Nu skal hun tvangsflyttes igen. Plejehjemmet lukker, fordi kommunen vil spare.

Helene Petersens barnebarn Maiken Damgaard Møller er meget utilfreds med den behandling, hendes farmor får.

Ifølge Maiken Møller er det bare meldt ud at Riberhus skal lukkes, men der er ingen præcis plan for, hvornår det skal skal ske, ud over at det skal ske via "naturlig udfasning" - dvs. folk flytter til andre plejehjem eller dør - og formentlig vil det ske i løbet af 2016.

- Min farmor er åndsfrisk, men meget bekymret over udsigten til at skulle flytte igen, og kan ikke sove om natten. Ved den sidste flytning havde det store psykiske konsekvenser for hende at skulle rykkes op med rode og forlade de vante rammer, fortæller Maiken Damgaard Møller til TV SYD.

- Min farmor hørte om lukningen af Riberhus, da hun lyttede til sin lydavis, siger Maiken Damgaard Møller, der er skuffet over at der ikke bliver informeret bedre om flytningen. 

Esbjergs Kommunes byråd har, uden varsel eller medinddragelse af hverken beboere eller pårørende, besluttet at lukke plejehjemmet "Riberhus" i Ribe og to andre plejecentre i kommunen.

- At være omstillingsparat er et af nøgleordene i det danske samfund i dag. At være villig til at omstille sig efter nye behov og krav. Nu kræver politikerne af min farmor, at hun skal være omstillingsparat igen, og det er simpelthen ikke rimeligt, siger Maiken Damgaard Møller.

- Min farmor er nok gammel, men hun er ikke uden tanker og bekymringer. Kan vi kræve, at mennesker skal være omstillingsparate – hele livet? Og kan vi kræve, at tvangsflytte en kvinde på 96 år for anden gang på under 3 år?

Maiken Damgaard Møller har spurgt de ansvarlige politikere i Esbjerg Kommune bl.a. formanden for Sundhed og Omsorgsudvalget, Henning Ravn (V), hvad han mener om sagen, men hun venter fortsat på hans svar.

Der har ikke været høring i sagen. Forslaget forventes endeligt vedtaget på byrådsmødet d. 5. oktober 2015.

Det er ikke lykkedes TV SYD at få nogen af de ansvarlige politikere i tale.

Hør hele historien i aftenens nyhedsudsendelse kl. 19.30.