Aabenraa-firma i front med hybride skraldebiler

Meldgaard Miljø A/S med hovedsæde i Aabenraa er med i et projekt, der skal afdække de miljømæssige og økonomiske resultater ved at bruge miljøvenlige og hybride skraldebiler.

Projektet, som går under navnet Den Hybride Skraldebil, omfatter 2 renovationskøretøjer ? et diesel- og et gasdrevet.

Affaldet i bilerne presses sammen med el-drevne komprimatorer, hvor strømmen kommer fra et stort litium-ion batteri, der oplades når bilen er i garage.

Partner i projektet er den Nordborg-baserede virksomhed Banke ApS, der producerer de elektriske kraftudtag, som elektrificerer bilens arbejdsfunktioner.

Ved at anvende el til at drive komprimatorerne på bilerne bliver de ikke alene mere støjsvage, men CO2-udledningen kan også reduceres betydeligt.

Indledende forsøg med bilerne på rullefelt viser en CO2-reduktion på 19 procent. Reduktionen er sandsynligvis endnu større ved affaldsindsamling i byområder, hvor bilen kører meget kort mellem hvert stop, og hvor affaldscontainerne tømmes og affaldet komprimeres, mens bilen holder stille. Det er således en lille del af brændstofforbruget på disse ruter, der bruges til fremdrift af bilen.

Gas-el-bilen kører i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor Renovationsselskabet ESØ 90 I/S som de første har valgt at anvende gasdrevne biler til affaldsindsamling.

Støtten til projektet kommer fra Trafikstyrelsens forsøgspulje til energieffektive transportløsninger, som tildeler midler til projekter, som arbejder med at reducere CO2-udslippet fra transporten.