Ombudsmand: Aabenraa Kommune krænkede ansattes ytringsfrihed

Ombudsmanden slår på det kraftigste fast, at det ikke var i orden, at Aabenraa Kommune gav ansatte mundkurv på.

Aabenraa Kommune har ikke respekteret de ansattes ytringsfrihed, og det får nu Ombudsmanden til at udtale kraftig kritik af kommunen.

quote

Samtalerne i denne sag er ikke foregået i respekt for de pågældende medarbejderes ytringsfrihed.

Jørgen Steen Sørensen, Folketingets Ombudsmand

Flere medarbejdere har i medierne udtalt sig kritisk om kommunen, hvor de selv var ansat, og derfor blev medarbejderne indkaldt til en samtale med kommunens ledelse. Medarbejderne har blandt andet udtalt sig i en nyhedsudsendelse på TV SYD og i et læserbrev.

Ifølge Ombudsmanden må ledelsen i Aabenraa Kommune gerne reagere, hvis en af deres ansatte udtaler offentlig kritik af kommunen, men det skal ske på en saglig måde.

- Samtalerne i denne sag er ikke foregået i respekt for de pågældende medarbejderes ytringsfrihed, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Ifølge Aabenraa Kommune var der ikke tale om tjenstlige samtaler, men Ombudsmanden vurderer, at de ansatte kan ”have opfattet samtalerne som negative reaktioner på deres ytringer”. Under samtalerne blev det enten antydet eller sagt direkte, at medarbejderne havde udtalt sig i strid med kommunens kommunikationspolitik. Flere ansatte beklagede efterfølgende deres ytringer.

Tager kritikken til efterretning

Hos Aabenraa Kommune tager både kommunaldirektøren og borgmesteren kritikken til efterretning.

- Jeg synes altid, det er rigtigt at have en dialog, men man skal hele tiden være opmærksom på, hvordan ting bliver opfattet. Og så må vi jo rette ind efter Ombudsmandens kritik, ingen tvivl om det, siger Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, til TV SYD.

- Det vi opfatter som en uproblematisk samtale, det opfatter medarbejdere og ombudsmanden langt mere voldsomt, og det tager vi selvfølgelig til os, siger Tom Ahmt, kommunaldirektør i Aabenraa Kommune.

I jeres kommunikationspolitik står der blandt andet: ”Når vi udtaler os som ansatte, omtaler vi beslutninger, der er truffet i Aabenraa Kommune loyalt.” Hvordan kan man udtale sig loyalt, hvis man er uenig?

- Ved at være tydelig om, hvornår man udtaler sig som privatperson og hvornår man udtaler sig som ansat for Aabenraa Kommune. Her mener ombudsmanden, at man som udgangspunkt ikke eksplicit skal sige, at man udtaler sig som privatperson, og det er nyt for os, siger Tom Ahmt.

Han understreger samtidig, at ombudsmanden ikke har udtalt kritik af kommunens kommunikationspolitik.

Ombudsmanden tilføjer desuden til sin kritik, at de mange samtaler har bidraget til, at andre ansatte i kommunen med god grund har været usikre på, om de har ret til at udtale sig offentligt.