AABENRAA: Socialdemokraterne håber på at genvinde terræn i blå kommune

I den sønderjyske kommune hvor it-giganten Apple er på vej med et datacenter, har der været blåt flertal de seneste fire år. Nu vil Socialdemokraterne tilbage i spillet.

Analyse. Socialdemokraterne i Aabenraa er kommet sig over på chokket efter den voldsomme tilbagegang ved valget i 2013. Nu vil de have magten tilbage i Aabenraa. Men vejen til magten i den sønderjyske grænsekommune er både lang og kringlet.

I Aabenraa samarbejder man

Selvom moderpartierne på Christiansborg i København har alle mulige gode ideer til kommunalt samarbejde, gør man tingene på sin egen måde i Aabenraa. Borgmester Thomas Andresen (V) kom til magten med støtte fra Dansk Folkeparti men har efterfølgende søgt brede forlig i byrådet.

Selvom en A-O-konstellation i Aabenraa i teorien kunne overtage magten, er ingen af de to spidskandidater helt tændt på ideen. DF-spidskandidat Ejler Schütt (O) har udtalt, at han er mest til et samarbejde med Venstre, mens Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Karsten Meyer Olesen, har udtalt, at han og DF får svært ved at nærme sig hinanden. Hvis Socialdemokraterne vil have magten tilbage i Aabenraa, skal de nok kigge i andre retninger.

Én sag har taget fokus

Selvom mange beslutninger i Aabenraa bliver til men en eller anden grad af enighed, er der sager, der splitter politikerne. En beslutning om at samle kommunens specialskoletilbud på én skole i Kruså har gjort netop det. Beslutningen har aktiveret forældre, undervisere og pårørende i øvrigt, der igennem mange måneder har forsøgt at stoppe flytningen ved at samle underskrifter, skrive læserbreve og kontakte politikerne direkte.

Et flertal i den nuværende kommunalbestyrelse holder fast i beslutning, mens flere kandidater slår sig op på at ville noget andet. Forældrenes bevægelse er den mest ihærdige borgerbevægelse i Aabenraa i nyere tid og har i nogle tilfælde taget fokus fra andre store emner i den kommunale debat.