Mads begynder på helt ny uddannelse i Sønderborg: - Det er her, jeg nyder at være

De fem første elever på den ny maskinmesteruddannelse i Sønderborg står klar til at begynde deres uddannelse, og det er tiltrængt i det lokale erhvervsliv.

Klasselokalet står klar med borde, drejebænk og fræsere.

Godt nok er der kun fem elever, der skal begynde på den nye uddannelse, men det generer ikke Mads Kristian Dall, der er en af eleverne på den nye maskinmesteruddannelse i Sønderborg.

- Det bliver spændende, siger han.

Indtil nu har man skulle tage til Fredericia eller Esbjerg, hvis man gerne ville uddanne sig til maskinmester i Syd og Sønderjylland, men med åbningen af den nye uddannelse i Sønderborg er det slut.

Flere nye uddannelse uden for de store byer

Den nye uddannelsesmulighed i Sønderborg blev præsenteret i april i år og den første undervisningstime er torsdag. For Mads Kristian Dall passer det godt at kunne studere i sin hjemby.

- Jeg har glæder mig, fordi maskinmesteruddannelsen har været en drøm i mange år. Og jeg er født og opvokset i Sønderborg, og jeg har hele min familie hernede, så det er her, jeg nyder at være, siger han.

Her er de seks nye uddannelser i Syd- og Sønderjylland

• Professionsbachelor som pædagog på UC SYD i Tønder. Der forventes optag på 40 til 45 studerende med opstart i 2022 (støttes med 3 millioner kroner i etableringsforløb).

• Bachelor og kandidat i jura på SDU i Esbjerg. Der forventes optag 45 til 50 studerende med opstart i 2023 på bacheloruddannelsen (støttes med 10 millioner kroner i etableringsbeløb).

• Maskinmesteruddannelse i Sønderborg hos Fredericia Maskinmesterskole. Der forventes optag på 40 til 45 med opstart i 2022 (støttes med 3 millioner kroner i etableringsbeløb).

• To erhvervsakademiuddannelser i sundhedsadministration i henholdsvis Vejle og Haderslev.

• En diplomuddannelse i skat i Esbjerg.

Samtidig er Mads Kristian Dall sikker på, at maskinmesteruddannelsen den helt rigtige for ham.

- Der er så mange muligheder. Jeg kan komme ud at sejle i min praktiktid, som jeg rigtig gerne vil. Og så tænker jeg, at jeg måske også gerne vil arbejde på land - hvis jeg gerne vil det, så kan jeg det. Der er sindssygt mange muligheder, siger han.

Et skud vitaminer til erhvervslivet

Åbningen af uddannelsen sker som led i regeringens plan om at etablere flere uddannelser uden for de større byer.

Christen Espersen er indehaver af virksomhede Minibooster i Sønderborg, og han ser frem til at der kan komme flere maskinmestre i området.
Christen Espersen er indehaver af virksomhede Minibooster i Sønderborg, og han ser frem til at der kan komme flere maskinmestre i området.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Og maskinmesteruddannelsen er den helt rigtige i Sønderborg, hvis man spørger Christen Espersen, der er indehaver af virksomheden Minibooster i Sønderborg.

- Jeg kunne bruge maskinmestre i flere funktioner. Det kan være produktionsstyring, det kan være planlægning, det kan være indkøb, det kan være salg, siger han.

Virksomheden, der producerer højtrykspumper til industrien, har haft en stigning i omsætning på 25 procent, og det kan mærkes, for der er travlt.

Men indehaveren frygter, at udviklingen snart kan vende for områdets virksomheder, hvis der ikke kommer flere maskinmestre til.

- Hvis vi ikke får nye maskinmestre til vores område, kan jeg frygte, at vi ikke kan erstatte de mennesker, som vil gå på pension indenfor de næste 8-10 år, siger Christen Espersen.

Rektor ved Fredericia Maskinmesterskole, Jens Færgemand, ved godt, at der skal mere end fem elever til på maskinmesteruddannelsen i Sønderborg i fremtiden.
Rektor ved Fredericia Maskinmesterskole, Jens Færgemand, ved godt, at der skal mere end fem elever til på maskinmesteruddannelsen i Sønderborg i fremtiden.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Fem studerende er ikke nok

Det er Fredericia Maskinmesterskole, der står for at drive uddannelsen, og rektor Jens Færgemand glæder sig også over at kunne byde de nye elever velkomne i Sønderborg.

- Der er et kæmpe behov for tekniske ledere i området. Der er meget industri i det sønderjyske, og de mangler alle sammen kompetent arbejdskraft, siger han.

De fem elever, der starter på dette semester er dog langt fra nok.

- Der er ingen arbejdsløshed for maskinmestre i Sønderjylland, så fem studerende er selvfølgelig ikke nok, men det er en start. Nu har vi en opgave i at få fortalt, at der skal maskinmestre til at drive den grønne omstilling og den vækst, vi stadig kigger ind i, siger Jens Færgemand.

Mads Kristian Dall ser frem til de fire et halvt års uddannelse i Sønderborg.
Mads Kristian Dall ser frem til de fire et halvt års uddannelse i Sønderborg.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

For Mads Kristian Dall og hans fire medstuderende venter nu fire et halvt års uddannelse, og det ser han frem til.

- Det bliver så mega fedt, siger han.