Aage besøger Rom, Venedig og Egeskov slot på en dag

Med hjælp fra en helt speciel brille oplevede Aage på en dag Markuspladsen i Venedig, Peterskirken i Rom og Egeskov Slot. Brillen skal hjælpe demente.

På plejehjemmet i Ødis har Aage Jørgensen lige taget en helt bestemt type brille af.

Brillen har gjort det muligt for ham at besøge Markuspladsen og Operaen i Venedig, Peterskirken i Rom og Egeskov Slot – steder han har været eller gerne vil til. Efter rundrejsen skal alle indtrykkene lige bundfælde sig.

- Uha, man skal lige vende tilbage igen, siger Aage Jørgensen, 69 år

Brillen kaldes for en virtual reality brille, og den skal hjælpe demente. 

- Succeskriterierne er at øge livskvaliteten for vores ældre borgere, og på sigt håber jeg, at brillerne kan sænke demenssymptomerne, siger Anette Rasmussen, daglig leder, Vesterled Plejecenter

Aage Jørgensen er lettere dement, og sammen med 48 demente i Kolding Kommune skal han fungere som testperson. De skal afprøve programmer og oplevelser, som Jesper Roy, direktør i takeawalk, har designet til demente.

- Vi har set, at når de bliver mindet om noget fra inden demenssygdommen, så kommer de tilbage og er mere eller mindre dem selv i en kort periode, siger Jesper Roy, direktør i takeawalk.

Succeskriterierne er på plads

For Aage Jørgensen har oplevelsen været en succes. 

- Selvom man ved, at det er briller, man har på, så bliver man draget ind i det. Man får lyst til at gå ud og kigge. At bevæge sig og være nysgerrig, siger Aage Jørgensen.

Kolding Kommune og Jepser Roy har fået 1,2 millioner fra EU og Vækstforum i Region Syddanmark til at udvikle projektet og målrette det demente.

Projektet kører over de næste ni måneder, og Aage Jørgensen er da også klar til at prøve igen.

- Det var en helt fantastisk oplevelse. Man er sammen med andre, der på pladsen eller i kirken. Det ville være rigtig spændende at prøve igen. Det vil jeg se frem til!, siger Aage Jørgensen