TV der bevæger dig

Ålen er truet: Tusindvis af åleyngel udsættes lige nu i hav, søer og vandløb

1,5 millioner åleyngel sættes ud i åer, søer og langs de østvendte kyster. Udsætning sker for at redde den truede ålebestand Foto: Danmarks Tekniske Universitet

I disse måneder bliver der udsat over 1,5 millioner små ål i både fersk- og saltvand. Formålet er at øge antallet af blankål, der søger mod Sargassohavet for at gyde.

Ål har været en af de vigtigste spisefisk i Danmark siden stenalderen. Indtil for nylig var den rigt repræsenteret i hav, søer og åer i Danmark.

Nu er ålen truet, men flere undersøgelser viser i følge Danmarks Tekniske Universitet, at ål fra udsætninger vokser og bliver til blankål, der søger mod havet, og det kan måske redde bestanden. 

Derfor bliver der i sommeren 2017 udsat over 1,5 million sætteål i danske vandområder med hjælp fra fritidsfiskere, sportsfiskere, bredejere og åmænd. Ålene bliver fordelt, så cirka 10 procent bliver udsat i marine områder, 40 procent i vandløb og 50 procent i søer.

Alene i Vejle Å blev der i fredags ved hjælp af frivillige fra Vejle Sportsfiskerforening sat hele 35.000 blankål ud.

Også i Vidå, Ribe Å, Varde Å sættes der ål ud, samt i Jels og Norborg søer og langs de østvendte kyster ved Horsens, Haderslev og på Als.

Åleudsætningerne er finansieret af den Europæiske Hav- og Fiskerifond samt af fisketegnsmidler.

Læs mere om de danske åleudsætninger på Danmarks Tekniske Universitet.

.

 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden