TV der bevæger dig

Hør dronningen fortælle: To års royalt arbejde med alterbordsforhæng er slut

00:55

Gennem de seneste to år har Hendes Majestæt Dronningen udarbejdet et nyt antependium eller alterbordsforhæng til Gråsten Slotskirke. I dag blev det for første gang taget i brug. Hør dronning Margrethe fortælle om sit arbejde med forhænget. Video: Christian Kallenbach, TV SYD

Gråstenæbler, riddersporer og liljer er en del af motivet på Gråsten Slotskirkes nye alterbordsforhæng. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

H. M. Dronningen fortæller om arbejdet med det nye antependium. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Gennem de seneste to år har Hendes Majestæt Dronningen udarbejdet et nyt antependium eller alterbordsforhæng til Gråsten Slotskirke.I dag blev det for første gang taget i brug. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

H. M. Dronningen på vej til festgudstjeneste. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Dronning Margrethe deltog i gudstjenesten i Gråsten Slotskirke, hvor hendes alterdugsbordforhæng blev taget i brug. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Prædiken til festgudstjeneste i anledning af, at det nye antependium tages i brug. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

H.M. Dronningens antependium til Gråsten Slotskirke tages i brug. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

H.M. Dronningens antependium til Gråsten Slotskirke tages i brug. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

1 af 9

I Gråsten Slotskirke blev et nyt alterbordsforhæng indviet søndag. Kunstneren er Dronning Margrethe, som også deltog i festgudstjenesten og bagefter fortalte om sit arbejde med forhænget, hvor Gråstenæbler er en del af motivet.

Gennem de seneste to år har Dronning Margrethe arbejdet på et nyt antependium - eller alterbordsforhæng - til Gråsten Slotskirke.

Søndag blev det vist frem for første gang ved en festgudstjeneste i slotskirken, hvor også Dronningen og hendes søster Prinsesse Benedikte deltog.

Dronningen har selv designet og broderet det nye alterbordsforhæng. Forhænget erstatter det gamle fra 1943, som er syet af Dronning Ingrid under Anden Verdenskrig, og det har inspireret Dronning Margrethe.

Efter gudstjenesten fortalte Dronning Margrethe om sit arbejde med antependiet, hvor hun blandt andet er inspireret af det gamle forhæng, hendes mor lavede.

Hun har brugt blomstermotiver med riddersporer, som er en af de royale yndlingsblomster, og liljer, der var Dronning Ingrids favoritblomster, og som indgik i hendes brudebuket, da hun blev gift med daværende kronprins Frederik.

Desuden er der broderet tre margueritter ind i forhænget, som symboliserer dronningen selv og hendes to søstre, Prinsesse Benedikte og Eksdronning Anne-Marie.

Margueritterne skal symbolisere deres tilknytning til Gråsten.

Dronningen har også hentet inspiration til det nye antependium fra salmerne ”Alle mine kilder” og ”Som tørstige hjort monne skrige".

H.M. Dronningens antependium - alterbordsforhæng - til Gråsten Slotskirke blev søndag taget i brug. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Det er ikke første gang Dronning Margrethe laver kirkekunst. Hun har tidligere blandt andet skabt en messehagel til Haderslev Domkirke.

Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App