Hør dronningen fortælle: To års royalt arbejde med alterbordsforhæng er slut

I Gråsten Slotskirke blev et nyt alterbordsforhæng indviet søndag. Kunstneren er Dronning Margrethe, som også deltog i festgudstjenesten og bagefter fortalte om sit arbejde med forhænget, hvor Gråstenæbler er en del af motivet.

Gennem de seneste to år har Dronning Margrethe arbejdet på et nyt antependium - eller alterbordsforhæng - til Gråsten Slotskirke.

Søndag blev det vist frem for første gang ved en festgudstjeneste i slotskirken, hvor også Dronningen og hendes søster Prinsesse Benedikte deltog.

Dronningen har selv designet og broderet det nye alterbordsforhæng. Forhænget erstatter det gamle fra 1943, som er syet af Dronning Ingrid under Anden Verdenskrig, og det har inspireret Dronning Margrethe.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Efter gudstjenesten fortalte Dronning Margrethe om sit arbejde med antependiet, hvor hun blandt andet er inspireret af det gamle forhæng, hendes mor lavede.

Hun har brugt blomstermotiver med riddersporer, som er en af de royale yndlingsblomster, og liljer, der var Dronning Ingrids favoritblomster, og som indgik i hendes brudebuket, da hun blev gift med daværende kronprins Frederik.

Desuden er der broderet tre margueritter ind i forhænget, som symboliserer dronningen selv og hendes to søstre, Prinsesse Benedikte og Eksdronning Anne-Marie.

Margueritterne skal symbolisere deres tilknytning til Gråsten.

Dronningen har også hentet inspiration til det nye antependium fra salmerne ”Alle mine kilder” og ”Som tørstige hjort monne skrige".

H.M. Dronningens antependium - alterbordsforhæng - til Gråsten Slotskirke blev søndag taget i brug.
H.M. Dronningens antependium - alterbordsforhæng - til Gråsten Slotskirke blev søndag taget i brug.
Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Det er ikke første gang Dronning Margrethe laver kirkekunst. Hun har tidligere blandt andet skabt en messehagel til Haderslev Domkirke.