Årsdag for storbrand i Fredericia: Det er der sket i sagen siden

Fredag aften er det præcis et år siden, at en tank med gødning satte gang i en storbrand på Fredericia Havn. En sag der langt fra er lukket endnu.

Et år efter den voldsomme brand på Havnen i Fredericia er der stadig en række ubesvarede spørgsmål i sagen. Både om økonomi, om årsagen til ulykken og ikke mindst hvem der har ansvaret for branden.

3. februar 2016 kl 21.20

Klokken er tyve minutter over ni da alarmen går på havnen i Fredericia.

Kæmpe ildsøjler oplyser havneområdet og sender store mængder sort røg op over byen. 268 beboere i området evakueres fra deres hjem, mens æsten 500 redningsfolk deltager i slukningsarbejdet. 

Men næste morgen er det tydeligt for enhver, hvor store ødelæggelserne har været. Den kollapsede tank har sat gang i en kædereaktion af ødelæggelser, der har omdannet havnen til noget, der ligner en krigszone.

19. marts 2016

Godt halvanden måned efter branden konkluderer politiet, at den kollapsede tank med gødning var overfyldt. Der måtte højst være 7500 kubikmeter flydende gødning i tanken. Men ifølge politiet var der cirka 9800 kubikmeter. Om dette er årsagen til branden er bare et af de ubesvarede spørgsmål i sagen.

19. maj 2016

Ingen på landjorden kom noget til ved ulykken. Anderledes står det til ude i havet, konkluderer en forsker.

Der er uenighed om, hvor meget gødning der endte i havet, men professor i havbiologi Stiig Markager fra Århus Universitet er ikke i tvivl om, at det har haft en effekt.

- Udslippet, der er estimeret til at være 5000 tons kvælstof, er jo ti procent af hele det danske udslip på et år, siger han til TV SYD.

Hvem der har ansvaret, og hvem der skal betale regningen for det hele - det vides ikke. Men millionkrav ligger i kø:

19. januar 2017

Blandt andet fra Trekantområdets brandvæsen. Den 19. januar i år stod brandvæsenet frem og krævede 2,7 millioner kroner i erstatning - blandt andet fordi gødningen ætsede brandbilerne

- De er beskadiget af rustangreb som følge af det miljø, vi arbejde i nede på havnen, siger beredskabsinspektør i Trekantområdets Brandvæsen, Lars Nordahl Lemvigh siger han til TV SYD.

Kravet fra Adp, der driver Fredericia Havn bliver også stort. Her er jernbaneskinner blevet ødelagt af varmen. Nye skinner og oprydningen nærmer sig 20 millioner kroner, ifølge Adp.

3. februar 2017

Politiet arbejder stadig på en rapport, der skal belyse årsagen til ulykken og hvem der har ansvaret for den.