Ældre husejere må selv hyre sneryddere

Kun to af de 15 kommuner i Syd- og Sønderjylland tilbyder hjælp til ældre husejere, der ikke længere har kræfter til at svinge en skovl.

- Længst muligt i eget hjem, lyder mottoet i kor fra alle kommuner. Men når det kommer til havearbejde og snerydning, må ældre husejere ud på det private marked, hvis de har brug for hjælp.

Kun Kolding og Ikast-Brande kommuner har snerydningstjenester, der består af kontanthjælpsmodtagere, som alligevel skal i aktivering for at bevare deres bistandshjælp.

I Kolding koster hjælpen 300 kroner i timen. Prisen er 150 kroner for en halv times havearbejde og 75 kroner for 15 minutters snerydning.

I Ikast-Brande kan borgerne tegne abonnement på snerydning mellem 1. november og 31. marts for 2.500 kroner. Hvis større indkørsler skal ryddes, løber der 625 kroner mere på.

Undren

Ældrerådsformand i Horsens, tidligere borgmester Henning Jensen (S), undrer sig over, at kommunen ikke kan stille et snerydningshold på benene, når kommunen har 1.600 ledige.

Han har noteret, at masser af ældre husejere i disse dage ringer til teknisk forvaltning for at få hjælp til at svinge en skovl. De bliver alle henvist til private entreprenører.

Jobcentrene har normalt nok at gøre med at sende ledige i aktivering, men de kan heller ikke stille med snerydningshold.
 
- Vi har rigeligt at se til med at holde egne adresser fri for sne og har derfor ikke de nødvendige ressourcer til også at løfte denne opgave, siger afdelingsleder Per Fjord, Jobcentret i Horsens.