Ældre kan snart få lavet røntgen-billeder i deres eget hjem

Fremover skal det være muligt at få foretaget røntgenundersøgelser i sundhedscentrene i Haderslev og Brørup, og i Trekantområdet vil ældre, svækkede borgere kunne få taget røntgenbilleder i eget hjem.

Et flertal i regionens sundhedssamordningsudvalg lægger nu op til, at der som et forsøg etableres tre forskellige røntgenfunktioner tæt på borgerne. Allerede i budgetaftalen for 2017 nedfældede regionspolitikerne et ønske om, at regionen kan tilbyde syddanskerne røntgen og blodprøvetagning i deres nærområde.

Den ene røntgenfunktion skal placeres i Sundhedscenter Haderslev og skal som udgangspunkt tage sig af planlagte aktiviteter. Derudover skal der oprettes et åbent røntgenambulatorium i Sundhedscenter Brørup og en mobil røntgenfunktion med transportabelt udstyr, der har base i Kolding. Den mobile røntgenfunktion skal primært bruges til at tage røntgenbilleder af ældre, svækkede borgere i eget hjem, som bor i området omkring Vejle, Kolding og Middelfart. Det oplyser Region Syddanmark.

Der er ikke lange ventetider på røntgenundersøgelser i Region Syddanmark. De nye tilbud oprettes derfor udelukkende for at give borgerne et nært tilbud og ikke for at øge kapaciteten på området.

Udformningen af røntgentilbuddene kommer til at ske i tæt dialog med de praktiserende læger i området, som på forhånd er positivt stemte over for initiativet. Det forventes, at de første borgere kan benytte sig af tilbuddet i Haderslev og Brørup i løbet af 2018, mens den mobile funktion allerede tages i brug sidst i 2017.

Et flertal i Sundhedssamordningsudvalget stemte på et møde tirsdag for, at sagen går videre til behandling i regionsrådet og lægger op til, at der afsættes 14 millioner kroner i budgettet for 2018 til at etablere røntgentilbuddene. Liberal Alliance var ikke en del af flertallet.