TV der bevæger dig

Ældre tvinges til at købe robotter

Flere kommuner har testet robotstøvsugere, men Aabenraa Kommune er blandt de første, som tvinger modtagere af hjemmehjælp til at anskaffe dem.

Omkring 750 modtagere af hjemmehjælp i Aabenraa skal anskaffe sig en robotstøvsuger, hvis de vil have støvsuget.

Det lægger sundhedsudvalget under byrådet nu op til.

Alle 1.500 borgere, som i dag får hjælp til rengøring, skal nu have deres aftaler med hjemmehjælpen revideret. Hvis det skønnes, at den enkelte er i stand til at betjene og rengøre en robotstøvsuger, falder hjemmehjælpernes støvsugning bort. Kommunen regner med, at omkring halvdelen af de 1.500 er i stand til at slippe en robot løs i deres hjem.

Den enkelte pensionist eller handicappede skal selv betale robotstøvsugeren. Den koster fra et par tusind kroner til godt 4.000 kroner for en fuldautomatisk luksusmodel. Nye batterier løber op i 500 kroner. De kan holde et år eller to.

Kommunen forventer at spare mellem en og 1,5 millioner kroner om året på hjemmehjælpernes støvsugning. Til gengæld løber borgernes indkøb af robotstøvsugere op i omkring 300.000 kroner plus driftsudgifterne.

Nye løsninger

- Hvis vi vil fremtidssikre hjemmehjælpen, så der også fremover er penge og hænder til at hjælpe og pleje de borgere, der ikke kan klare sig selv, bliver vi nødt til at tænke i nye løsninger og gennemføre forandringer, som vi godt ved, at der kan være delte meninger om, siger formanden for sundhedsudvalget, Karsten Meyer Olesen (S).

Sundhedsudvalget har overvejet at nedsætte hjemmehjælpernes rengøringsbesøg fra hver anden uge til hver tredje uge i stedet for at stille krav om indkøb af støvsugere.

- Men det vil vi ikke være med til, siger Karsten Meyer Olesen.

Service-standarden for hjemmehjælpen i Aabenraa skal drøftes i byrådet 26. april.

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu