Ældre undervurderer influenza-risiko

40 procent af ældre over 65 år mener at det er usandsynligt eller meget usandsynligt, at de i år vil vælge at blive vaccineret mod influenza og det er bekymrende.

Det vurderer læge Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Personer i risikogruppen for at blive alvorligt ramt af influenza undervurderer deres helbredsmæssige risiko og fravælger influenzavaccination.

- Hvis man tilhører en af risikogrupperne og føler sig sund og rask, tænker man måske, at man ikke har brug for at blive vaccineret. Og det er rigtig ærgerligt, for risikoen for et alvorligt forløb af influenza er højere, når man lider af en kronisk sygdom, er oppe i årene eller er gravid efter 12. uge. Det er der bare mange, som ikke ved, siger læge Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen.

Ved ældre-bowlingen tirsdag formiddag i Skærbæk Idrætscenter, var der 14 der tager imod vaccinen, og 10 der siger nej tak blandt de aktive ældre, der aldermæssigt rækker fra efterlønnere til over 85 år.

Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør 1.000 ? 2.000 personer på grund af influenza. De fleste er personer, som i forvejen har sygdomme, der gør dem mere udsatte i tilfælde af infektion. Men også ældre, som ellers er sunde og raske, er i øget risiko for at opleve svære forløb med indlæggelser og andre ubehageligheder.

Flere ældre dør om vinteren

Hver vinter ser vi en stigning i antallet af dødsfald blandt ældre. De stigninger, vi ser i tallene, kan for en stor del tilskrives influenza, forklarer Søren Brostrøm.

Undersøgelsen fra Gallup viser også, at den praktiserende læge spiller en vigtig og afgørende betydning, når beslutningen om en influenzavaccination skal træffes. Ifølge undersøgelsen vil 54 procent af kronikerne og 66 procent af ældre over 65 år vælge at blive vaccineret, hvis deres læge anbefaler det.