Afgående formand: Fjern ledelsen i Danish Crown

Den afgående formand for svineproducenterne kommer med en barsk afskedssalut: Fjern ledelsen i Danish Crown - den magter ikke sin opgave.

Svineproducenterne er så trætte af deres eget store og trængte andelsslagteri Danish Crown, at de kræver ledelsen udskiftet.

Formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, kommer onsdag i sin sidste beretning som formand for producenterne med en meget direkte kritik af Danish Crowns ledelse.

- Hvis vi skal have virksomheden trimmet og på ret køl igen, er jeg overbevist om, at vi bliver nødt til at udskifte ledelsen. Den magter simpelthen ikke opgaven, siger Torben Poulsen, der trækker sig som formand efter seks år på posten.

Ønsker professionel bestyrelse

Han foreslår i stedet en professionel bestyrelse bestående af erfarne erhvervsledere fra store internationale virksomheder.

Baggrunden for kravet er, at Danish Crown ikke har været i stand til at betale landmændene en ordentlig pris for deres slagtesvin. Kiloprisen har i 2009 stort set været den samme som for 37 år siden.

Tabte 60 kr.- på hver gris

På generalforsamlingen i Fredericia siger Torben Poulsen, der står i spidsen for 1200 svineproducenter - svarende til to tredjedele af produktionen i Danmark, at landmændene fortsat er i dyb krise med en gæld på over 300 milliarder kroner.

I 2009 var tabet pr. gris 60 kroner, og med et udsigt til et plus på ni kroner pr. gris i år går det igen en smule den rette vej.

- Men slet ikke nok til at dække de økonomiske huller, vi har skabt de seneste år, og prognoserne for 2010 bliver allerede nu korrigeret i negativ retning, siger Torben Poulsen.

Syv mio. smågrise til Tyskland

Han siger, at der stadig er penge at tjene ved at forbedre fodereffektiviteten hos den enkelte landmand og sænke dødeligheden i besætningerne.

- Men vi kommer ikke udenom, at den hurtigste måde at forbedre økonomien det seneste år har været at eksportere ens smågrise til Tyskland, siger Torben Poulsen.

I 2009 blev der afsat syv millioner smågrise til Tyskland, og det fortsætter.

Slagterisektor truet

- Hvis udviklingen fortsætter vil vi allerede om tre-fire år eksportere flere grise levende end vi slagter i Danmark, siger formanden for svineproducenterne.

Det udhuler slagterisektorens overlevelsesmuligheder i Danmark.