TV der bevæger dig

Afgifter giver sønderjyske butikker kniven

10:33

Grænsehandel og afgifter slår flere sønderjyske detailbuteikker ihjel (arkivfoto)

1 af 2

Jo tættere på grænsen, des flere dagligvarebutikker er forsvundet de seneste tre år. Langt flere dagligvarebutikker i Sønderjylland må give op på grund af grænsehandel og stigende afgifter.

I Sønderjylland er hver 10. dagligvarebutik lukket siden 2009, og det er langt flere end i resten af landet, viser nye tal fra analysebureauet Retail Institute Scandinavia, skriver Jyllands-Posten.

Til sammenligning er der ikke forsvundet dagligvarebutikker i Storkøbenhavn, og på landsplan er det blot to procent, som er lukket de seneste tre år

Udviklingen skyldes afgifterne, vurderer en ekspert:

- En hel del omsætning går fra butikkerne hernede til butikker på den anden side af grænsen i Tyskland, siger lektor Susanne Bygvrå fra Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet.

Udviklingen har ikke toppet endnu. For flere butikker vil forsvinde fra yderkantsområderne, påpeger direktøren fra instituttet bag undersøgelsen.

- Grænsehandlen spreder sig til nye forbrugere og nye varer. Det er sandsynligt, at vi vil se flere butikker lukke, siger direktør Henning Bahr fra Retail Institute Scandinavia til Jyllands-Posten.

Mens flere butikker har måttet lukke helt, så mærker de resterende sønderjyske dagligvarebutikker en nedgang i omsætningen på fire procent siden 2009. På landsplan går det til gengæld den anden vej: Omsætningen er steget med tre procent.

Det er organisationen De Samvirkende Købmænd (DSK), der har bestilt statistikken fra Retail Institute Scandinavia. Og her er meldingen klar: Afgifter som fedtafgiften og sukkerafgiften skal væk i en fart.

- Vi taber arbejdspladser på det. Det betyder også, at man kan skabe arbejdspladser ved at fjerne eller sænke afgifterne, siger underdirektør Claus Bøgelund fra De Samvirkende Købmænd til Jyllands-Posten.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden