Afgifter giver sønderjyske butikker kniven

Jo tættere på grænsen, des flere dagligvarebutikker er forsvundet de seneste tre år. Langt flere dagligvarebutikker i Sønderjylland må give op på grund af grænsehandel og stigende afgifter.

I Sønderjylland er hver 10. dagligvarebutik lukket siden 2009, og det er langt flere end i resten af landet, viser nye tal fra analysebureauet Retail Institute Scandinavia, skriver Jyllands-Posten.

Til sammenligning er der ikke forsvundet dagligvarebutikker i Storkøbenhavn, og på landsplan er det blot to procent, som er lukket de seneste tre år

Udviklingen skyldes afgifterne, vurderer en ekspert:

- En hel del omsætning går fra butikkerne hernede til butikker på den anden side af grænsen i Tyskland, siger lektor Susanne Bygvrå fra Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet.

Udviklingen har ikke toppet endnu. For flere butikker vil forsvinde fra yderkantsområderne, påpeger direktøren fra instituttet bag undersøgelsen.

- Grænsehandlen spreder sig til nye forbrugere og nye varer. Det er sandsynligt, at vi vil se flere butikker lukke, siger direktør Henning Bahr fra Retail Institute Scandinavia til Jyllands-Posten.

Mens flere butikker har måttet lukke helt, så mærker de resterende sønderjyske dagligvarebutikker en nedgang i omsætningen på fire procent siden 2009. På landsplan går det til gengæld den anden vej: Omsætningen er steget med tre procent.

Det er organisationen De Samvirkende Købmænd (DSK), der har bestilt statistikken fra Retail Institute Scandinavia. Og her er meldingen klar: Afgifter som fedtafgiften og sukkerafgiften skal væk i en fart.

- Vi taber arbejdspladser på det. Det betyder også, at man kan skabe arbejdspladser ved at fjerne eller sænke afgifterne, siger underdirektør Claus Bøgelund fra De Samvirkende Købmænd til Jyllands-Posten.