Akutlægehelikopter redder liv

Region Midtjyllands akutlægehelikopter redder hjertepatienter. Det viser de foreløbige erfaringer efter tre måneder med akutlægehelikopteren.

- Helikopteren har gjort en enorm forskel. Også større end vi havde forestillet os, siger overlæge Jens Flensted Lassen, der er ansvarlig for behandlingen af akutlægehelikopterens hjertepatienter på Aarhus Universitetshospital, til DR Østjylland.

- Man kommer næsten lige så hurtigt frem fra Thyborøn, som man gør fra oplandet til Aarhus. Jeg har ved langt flere end en patient tænkt efterfølgende, at vedkommende ikke var blevet reddet uden helikopteren, siger han.

- Jeg vil sige, at det er mere end 15 på nuværende tidspunkt, siger Jens Flensted Lassen, som understreger, at der er tale om foreløbige erfaringer.

Også hjælp til naboregioner

Akutlægehelikopterne bliver først officielt evalueret efter forsøgsperioden på 13 måneder.

Siden helikopteren blev sat ind 1. juni er 52 patienter blevet fløjet til behandling på Aarhus Universitetshospitals afdeling i Skejby.
Langt de fleste af dem er patienter med blodpropper i hjertet eller hjertestop, som med luftvejen hurtigere får specialistbehandling.
35 minutters transporttid er barberet af for de, som bor mere end 100 km fra Aarhus.

I Region Midtjyllands præhospital er den lægefaglige chef, Erika Christensen, også tilfreds.

- Jeg er glad for, at akutlægehelikopterne lever så godt op til vores forventninger, siger hun.

262 gange har helikopteren fragtet akutsyge patienter. 225 af patienterne er midtjyske. Resten kommer fra Region Nordjylland og Syddanmark.