Alle traktorer kan åbnes med en nøgle

Politiet er stødt på problemer i opklaringen af tyveri af dyre traktorer og entreprenørmaskiner for knap 12 mio. kr. Se i TV SYD, hvordan alle traktorer af et bestemt mærke kan åbnes med samme nøgle...

Både politi og maskinhandlerbranchen er fortvivlede over, at sikkerheden er så lille. TV SYD kan vise, at én og samme nøgle kan starte alle traktorer af mærket Claas. Og en anden nøgle kan lukke alle døre op!

Betaler erstatning

Hvis din cykel bliver stjålet, får du ingen erstatning, hvis den ikke har en godkendt lås. Anderledes stiller det sig med entreprenørmaskiner til millioner.

Her udbetaler forsikringsselskaberne typisk erstatning, selv om maskinen ikke er sikret. Og selv om den kan startes med en standardnøgle.

International bande

De manglende stelnumre har givet Syd- og Sønderjyllands Politi problemer med at optrevle en international bande, som har specialiseret sig i at stjæle dyre traktorer og entreprenørmaskiner.

17 danskere og polakker er sigtet for at have stjålet - og afsat - maskiner for knap 12 millioner kroner.

ASvært at bevise

- Når en maskine ikke har et eget serienummer, kan det være meget svært at bevise, at den er stjålet, noterer vicepolitikommissær Lars Haugaard Thomsen. I sidste ende kan politiet ved kontroller blive nødt til at lade en stjålen maskine køre videre, fordi det ikke fremgår, at netop den maskine er efterlyst.

Standardnøgle

Selv meget dyre maskiner har tit også en masseproduceret nøgle og ikke en unik nøgle, som kun passer til den maskine. Derfor kan tyvene uden videre tage maskinen, hvis de har en tilsvarende nøgle.

Og selv om maskinerne altså ikke har nogen sikring mod tyveri, betaler forsikringsselskaberne erstatning, hvis de bliver stjålet.

Mærkning

- Det ville være en fordel, hvis forsikringsselskaberne og branchen bliver enige om en unik mærkning af entreprenørmaskiner, siger vicepolitikommissær Lars Haugaard Thomsen, leder af lokalpolitiet i Ribe.

- Det kunne indebære, at der stilles krav til producenten om unikke stelnumre, der ikke kan fjernes af tyven, og at stelnummeret registreres såvel hos ejeren som hos forsikringen, så man aldrig er i tvivl om ejerforholdet.

- Det er også med til at sikre, at køberen ikke kan handle i god tro og dermed forhindre hæleri.

Logo på maskinerne

- Det er under alle omstændigheder en god ide at mærke maskinen med firmalogo, male den i firmaet farve og forsyne den med GPS, siger politikommissær Christian Østergård,leder af den kriminalpræventive afdeling.

Endelig anbefaler politiet, at virksomhederne har en sikringspolitik og en sikringsansvarlig, så der ikke er tvivl om, hvem der har ansvaret for at få firmaets køretøjer sikret.