Alvorlig psykisk sygdom bliver for ofte en opgave for politiet

En opgørelse fra politikredsene viser, at politiet meget ofte bliver tilkaldt for at bistå med at tvangsindlægge et psykisk sygt menneske. Det er synd og umenneskeligt, mener både politi og borgere.

I 2016 måtte Sydøstjyllands Politi rykke ud hele 374 gange for at hjælpe med at få et psykisk sygt menneske indlagt. Syd- og Sønderjyllands Politi rykkede ud 281 gange samme år for at hjælpe med en tvangsindlæggelse.

quote

Jeg synes, at samfundet svigter på mange måder. Ikke blot de psykisk syge mennesker, men også deres pårørende og familier.

Niels Hedeager, fællestillidsmand, Syd- og Sønderjyllands Politi, Esbjerg

Det er simpelthen alt for synd for de syge borgere. De fortjener en bedre behandling, mener fællestillidsmand Syd- og Sønderjyllands Politi, Niels Hedeager.

- Jeg synes, at samfundet svigter på mange måder. Ikke blot de psykisk syge mennesker, men også deres pårørende og familier. 

 

Når det sker så mange gange, fortæller det, at psykisk syge mennesker er alt for meget overladt til sig selv. Det burde være bedre. Det mener Aase Christiansen, ejer af Stjerne Camping i Vejers, der fik det helt ind på livet, da en psykisk syg mand pludselig gik amok på hendes campingplads. Det kostede to mennesker livet:

- Man kan sige, det er et samfundsproblem, som blev blotlagt på en bestialsk måde her på campingpladsen. Det er ikke politiet, der skal passe vores psykisk syge. Det er psykiatrien, der skal det. Politiet skal opklare forbrydelser, mener Aase Christiansen.

quote

Hvis man ikke er sindssyg og kan tvangstilbageholdes, så har man lov til at gå sin vej

 Anders Meinert, lægefaglig chef, Psykiatrien i Region Syddannark

I psykiatrien er de enige i, at psykisk syge skal have hjælp, men lovgivningen forhindrer at tilbageholde psykisk syge.

- Hvis man ikke er sindssyg og kan tvangstilbageholdes, så har man lov til at gå sin vej. Jeg mener, at alle sundhedspersoner har et ansvar for at hjælpe svage borgere, så de kommer igennem på en god måde, siger Anders Meinert, lægefaglig chef, Psykiatrien i Region Syddannark.

Antal tvangsindlæggelser i Syd- og Sønderjylland:

Sydøstjyllands Politi tilkaldt til at tvangsindlægge psykisk syge:
2015: 319 gange
2016: 374 gange 
2017: 312 gange (til og med oktober.)

Syd- og Sønderjyllands Politi tilkaldt til at tvangsindlægge psykisk syge:
2015:                  233 gange
2016                    281 gange        
2017                    284 gange (indtil 13. november)

Hvis du endnu ikke ved, hvor du skal sætte dit kryds den 21. november, så tag kandidattesten her.