Andefedt lokker rotter til

Når du hælder andefedt i køkkenvasken risikerer du at lokke rotter til, som kan spise sig tykke og fede i størknet fedt fra julemaden.

Hos Varde Forsyning oplever de af og til, at de tyndeste kloakledninger stopper til i størknet fedt. Men ifølge spildevandschef Jens Nielsen,Varde Forsyning, er det værre, at fedtet er fødekilde for rotter.

- Og rotter er skadedyr, så der er ikke grund til at fodre dem, siger han til TV SYD.

Søger varme - og mad

Når det fryser så meget som det gør nu, søger rotterne ind i f.eks. kloakrør, hvor temperaturen er højere. Og så er størkne ande- eller svinefedt guf for dem.

- De kommer ind mange steder, og vi oplever livlig aktivitet i kloakerne efter jul, fortæller Jens Nielsen.

Tæt på

Via kloakledningerne kommer rotter tæt på din bolig. Mange oplever, hvordan fedt kan sætte sig i vandlåsen. Så skyller man det ud med to kedler kogende vand.

Men fedtstofferne størkner hurtigt igen - i stikledningen ind til huset. Og så langt kan rotterne komme...

Brænder godt

Jens Nielsen opfordrer folk til altid at hælde fedtet op i f.eks. en mælkekarton.

- Den kan man skaffe sig af med i skraldespanden - og mange steder brændes affaldet. Og andefedt brænder fortrinligt, siger han.

Fuglefoder

Men man kan også hælde lidt fuglefrø ned i fedtet i mælkekartonen. Når det er størknet, kan fedtklumpen tages ud - og det vil være godt for fuglene.

- Men husk lige at sætte klumpen lidt højt oppe. Hvis man sætter den på jorden - lokker det bare rotter til der, siger Jens Nielsen.