Andreas Schilling mistede motivationen – men nu er han OL-deltager

I 2013 stod den olympiske triatlet Andreas Schilling over for et svært valg. Resultaterne var nedadgående, og motivationen var forsvundet – skulle han stoppe med triatlon-disciplinen? Den 25-årige Fredericia-dreng gav dog sporten et forsøg mere, og torsdag er han klar til start ved OL i Rio.

- Jeg mistede motivationen, og jeg var nødt til at spørge mig selv: Skal jeg det her? Vil jeg det her?

Det er bare tre år siden. Den dengang 22-årige Andreas Schilling var rykket op fra junior til U23-klassen. Juniortiden sluttede med flotte resultater, der vidnede om fremgang for atleten. Men da han rykkede op udeblev resultaterne pludseligt.

Andreas Schilling gør klar til en træningstur på cyklen.
Andreas Schilling gør klar til en træningstur på cyklen.

- Resultaterne kom ikke rigtig – faktisk gik det lidt ned ad bakke. Jeg prøvede, men det fungerede bare ikke, også mistede jeg motivationen, forklarer den nu 25-årige Andreas Schilling.

Andreas Schilling tog en alvorlig snak med sig selv, skulle han virkelig fortsætte med at træne hårdt og spise rigtigt, når det nu ikke gav nogle nævneværdige resultater. Han besluttede til sidst at give sin sport et skud mere.

Fra motivationsløs til OL-atlet

En beslutning Andreas Schilling ikke har fortrudt. Han skal løbe 10 kilometer, cykle 40 kilometer og svømme 1,5 kilometer i Rio i de danske farver. Som en del af det danske OL-hold rejser han til Rio i starten af august.

- Jeg glæder mig meget til at blive en del af hele det der store danske hold. I konkurrencemæssig sammenhæng er man jo som triatlet meget alene, fortæller triatleten om forventningerne til de olympiske lege.  Den hidtil største konkurrence, han har deltaget i.

Andreas Schilling træner før OL i Rio om seks uger.
Andreas Schilling træner før OL i Rio om seks uger.

 

I Team Danmark værdsætter de også Andreas Schillings beslutning – her har de særligt bemærket hans viljestyrke.

- Vejen til Rio har ikke været snorlige for Andreas, og han har oplevet modgang og tilbageslag i sin sportslige udvikling. Det oplever mange talenter på et tidspunkt i deres karriere, og det kræver stor vilje og dedikation at overvinde modgang tidligt i sin karriere som eliteatlet, sagde direktør i Team Danmark, Lone Hansen, i en pressemeddelelse, da Andreas Schilling blev udtaget til OL.

Resultat af Fredericias elitearbejde

Andreas Schilling startede som 11-årig i Fredericia Triathlon Team. Han var blevet inspireret af et jernmandsstævne i Fredericia, og han prøvede derfor sportsgrenen.

- Hvis ikke der havde været en triatlonklub i Fredericia, så var jeg aldrig startet. Uden klubben var jeg aldrig nået så langt, fortæller Andreas Schilling om starten på sin triatlonkarriere. 

 

I Fredericia blev Andreas Schilling trænet af Boris Bjulver, og han kom til at få stor betydning for den unge mand, som årene gik og Andres Schilling udviklede sig.

- Boris sørgede for, at jeg udviklede mig på den rette måde. Vi tænkte langsigtet, og han sørgede for, at der ikke var noget, der skete forhastet. Jeg havde derfor heller ikke nogen alvorlige skader i mine ungdomsår, og langsomt blev jeg bare bedre.

Andreas Schilling blev i teenagealderen en del af Team Danmarks talentarbejde, da Fredericia Kommune er en såkaldt elitekommune.

- Jeg fik ekstra styrketræning og støtte til stævner, men det vigtigste var, at jeg blev en del af et hold. I gymnasieårene var jeg nødt til at satse på triatlon, og der var det rart, at der var nogen, der støttede op om en, og som stod i samme situation. Det gjorde, at jeg kunne se meningen med det, fortæller Andreas Schilling. 

Atter en del af holdet

Triatlon er ikke just en holdsport, og derfor ser Andreas Schilling nu frem til igen at blive en del af et hold. Denne gang det danske OL-hold. Det giver dog også nogle udfordringer, når triatleten skal i konkurrence.

- Jeg skal jo bo i en OL-by med op mod 8000 atleter. Jeg kan godt lide at være i min egen boble i forbindelse med konkurrencer, og det er selvfølgelig svært, når vi bor så mange atleter sammen. Så det skal jeg selvfølgelig kunne tackle.

Andreas Schillings mål er en top 20-placering, da det svarer til hans placering på verdensranglisten, men måske er der mulighed for en endnu højere placering. Det bliver afgjort torsdag, når Andreas Schilling fra Fredericia Triathlon Team får sin OL-debut.