Ansatte syge af gift på grøn virksomhed

Tusindvis af medarbejdere hos LM Wind Power har i årevis været udsat for giften styren.

I årevis har medarbejdere på virksomheden LM Wind Power været udsat for giften styren. Siden 1995 har Arbejdstilsynet givet virksomheden 35 påbud på grund af styrendampe, skriver Berlingske.

LM Wind Power støber vinger til vindmøller, og styren er et organisk opløsningsmiddel, der indgår i den polyester, som man bruger til støbningen af vingerne.

Tidligere medarbejdere på virksomheden fortæller til avisen om følgevirkningerne ved deres arbejde: de får betændte bylder på størrelse med golfbolde, kronisk diarré, besvær med vejrtrækning og hukommelsestab. Dertil kommer frygten for kræft.

Berlingske har talt med 20 tidligere medarbejdere på virksomheden, der alle beskriver alvorlige styrenproblemer på LM Wind Power. De vil have en undersøgelse af langtidsvirkningerne og en undskyldning fra virksomheden.

Alene sidste år udstedte Arbejdstilsynet syv påbud til LM Wind Power, og virksomheden har en sur, rød smiley på tilsynets hjemmeside. Det overgår kun én procent af de tilsete virksomheder.

- Det er en forfærdelig sag. Ingen skal tvinges til at arbejde under sådanne forhold, som burde høre fortiden til, siger en rystet næstformand i LO, Lizette Risgaard til Berlingske.

- Det er under al kritik, at en virksomhed, der arbejder med så giftigt et stof får det ene påbud efter det andet. Man bør jo se på, om ikke den skulle have været lukket, fortsætter hun.

 Hos LM Wind Power mener man, at der langt fra er tale om et generelt problem.

- Det er beklageligt, hvis der er medarbejdere, der har været udsat for uheld eller oplevet sundhedsmæssige problemer, og vi afviser ikke, at det er sket, siger vice president Richard Andrew Bevan til Berlingske og fortsætter:

- Men det ville være forkert at bruge disse eksempler til at hævde, at vi generelt har haft problemer med vores arbejdsmiljø.