Apple bygger i Aabenraa: Her er erfaringerne fra Viborg

Aabenraa Kommune har mandag morgen meddelt, at amerikanske Apple er ved at bygge et datacenter i Kommunen. Også i Viborg er Apple ved at bygge et nyt datacenter.

Aabenraa Kommune har ikke sat nøjagtigt tal på hvor mange arbejdspladser, der kommer med det nye datacenter. De første forsigtige meldinger fra Thomas Andreasen lyder på 50-300 arbejdsplader til driften, når det står færdigt.

Til gengæld har der i Viborg været heftig diskussion om arbejdspladserne.

Otte kilometer fra Viborg er Apple ved at opføre et 166.000 kvadratmeter stort datacenter, og præcist hvor mange jobs det giver, er der noget uenighed om. 

Spørger man borgmesteren i Viborg, Torsten Nielsen (K), er han meget optimistisk.

- Jeg har tidligere sagt, at det vil skabe op imod 10.000 arbejdspladser, og det tal holder jeg fast i. Faktisk bliver jeg kun mere styrket i min tro på det, for hver dag der går, sagde han i januar til Politiken.

quote

Sådan et datacenter koster en frygtelig masse penge og bruger en frygtelig masse energi. Men det skaber altså ikke nogen arbejdspladser.

Poul Henning Kamp, IT-ekspert

Noget tyder dog på, at det er lidt for optimistisk. Mange andre kilder og eksperter mener, at datacentre slet ikke har brug for så mange ansatte, når de er opført.

IT-ekspert og dataskribent ved Ingeniøren Poul Henning Kamp har tidligere sagt til DR, at de 10.000 jobs er alt for højt sat.

- Sådan et datacenter koster en frygtelig masse penge og bruger en frygtelig masse energi. Men det skaber altså ikke nogen arbejdspladser. Der bliver nogle jobs under opførelsen, men permanent tror jeg på max 50 jobs, siger han til DR. 

- Det har intet med virkeligheden at gøre. Vi taler storhedsvanvid, der nærmer sig det behandlingskrævende. Datacentret skal slet og ret være et sted, hvor man kan opbevare og drive så mange computere så billigt som muligt. Der kommer ikke til at foregå noget udviklingsarbejde, og de få jobs, der vil være, er tæt på at være ufaglærte maskinpasser jobs, har Poul Henning Kamp også sagt til Politiken.

Apples investering i Viborg er på 6,3 milliarder kroner, cirka lige så stor som investeringen i Aabenraa.