Arbejdsløse opgives

Kommuner opgiver de svageste ledige

Omkring 6500 mennesker i Region Syddanmark er opgivet af systemet.
De kan hverken arbejde eller deltage i en beskæftigelsesrettet indsats.
Det skriver DR Syd.

I Sønderborg Kommune er der i dag omkring 300 i den gruppe. Det er 200 flere end for bare to år siden. Jobcenterchef Anne Kirk har denne forklaring:

- Recessionen i Danmark har betydet, at ledige går uden job i længere tid. Det vil medføre, at nogle kommer endnu længere væk fra arbejdsmarkedet. Så man kan sige, at konjunkturerne, som de ser ud i dag, er hårde ved de svagere målgrupper, siger hun til DR Syd.

At ommatche kontanthjælpsmodtagere til folk, der ikke kan arbejde, kan være en økonomisk fidus.

Og i følge formanden for Socialrådgiverforeningen i Syddanmark, Anne Jørgensen, er det grunden til, at så mange er blevet langtidsparkeret her.
Statens system for refusion til kommunerne er nemlig skruet sådan sammen, at kommunerne kan spare penge, ved at stemple folk som uarbejdsdygtige. Så skal de nemlig ikke ofre helt så mange penge på kurser, aktivering og vejledning.

Men det er ikke for at kommunerne kan spare penge, at flere syddanske kontanthjælpsmodtagere har fået stemplet "uarbejdsdygtig" på sig.
Det siger formanden for kommuneforeningen i Syddanmark Egon Fræhr.

- Det er ikke en fremstilling, jeg overhovedet kan nikke genkendende til. For det første gøres der en kæmpe indsats på jobcentrene for at få folk i arbejde, og for det andet ville det være en kynisk tilgang til det. Det er jo mennesker, som vi har med at gøre, som det er kommunernes opgave at hjælpe, siger han.

Egon Fræhrs forklaring på den store stigning i antallet uarbejdsdygtige overalt i de syd- og sønderjyske kommuner er en anden:

- Arbejdsmarkedet er jo rigtigt presset lige nu. Og det gør, at de, der har lidt vanskeligt ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, de kommer lidt længere væk, siger han til DR Syd.