Arla investerer to milliarder

I år investerer Arla i et nyt anlæg i Nr. Vium og udvider Taulov Mejeri, viser Arlas plan.

Arla investerer knap to milliarder kroner i år på nye produktionsanlæg. Mejerikoncernen bygger et nyt anlæg ved mejeriet Danmark Protein i Nr. Vium, som laver højtforædlede laktose-produkter på valle.

Desuden udvides Taulov Mejeri for 215 millioner kroner til at lave gul ost.

Det har Arlas bestyrelse godkendt. Investeringerne udgør tre procent af koncernens omsætning, som ventes på godt 66 milliarder kroner i år.

Investeringerne skal styrke Arlas salg på de strategiske vækstmarkeder Rusland, Kina, Mellemøsten og Afrika. Her venter koncernen at øge sin eksport af mejeriprodukter markant indtil 2017.

- Den klart største del af vores investeringer i år går til at udvide produktionen på en række af vores mejerier, der bliver vigtige for vores eksport til bl.a. vækstmarkederne uden for EU, siger viceadministrerende direktør i Arla med ansvar for investeringer, Povl Krogsgaard.

Næstefter nye anlæg vil Arla i år investere 370 millioner kroner i at effektivisere produktionen.

- I Arlas koncernstrategi har vi et mål om at nedbringe vores produktionsomkostninger med 2,5 milliarder danske kroner inden udgangen af 2015, siger Povl Krogsgaard.

I Tyskland investerer Arla 230 millioner kroner i Pronsfeld mejeri, som skal producere mere mælkepulver og smør.

Koncernen forbedrer også klimaet. Arla bruger 140 millioner kroner på at sænke CO2-udledningen fra 71 mejerier med to procent i år.

- Vores arbejde fortsætter med at indfri målet i vores klimastrategi om at reducere vores samlede CO2-forbrug med 25 procent inden 2020, siger Povl Krogsgaard .

Samtidig skal investeringerne sænke Arlas energiforbrug med halvanden procent i 2013. Det svarer til 36.863 MWh eller 8200 husstandes årlige strømforbrug.