Askeskyen dræner Cimber Airs kasse

Mens millionerne dagligt ruller ud af flyselskaberne, spejder de frygtsomt op mod askeskyen og forventningsfuldt ned mod EU. For flyselskabet Cimber-Sterling koster flyforbuddet mellem tre og seks millioner kroner om dagen.

Statsstøtte

EU er efter alt at dømme klar til at blåstemple ekstraordinær statsstøtte til de trængte flyselskaber. Ud over store daglige tab har det viltre islandske vulkanudbrud også sendt rystelser ind i flyselskabernes kasse: Det koster dem millioner af kroner at opfylde EU-kravet om, at de skal sørge for hotelophold og fortæring til de strandede passagerer.
 

Hoteller skruer prisen op

Og hotellerne tager sig godt betalt - jo mere efterspørgsel, des højere er prisen.
 - De skruer priserne op, hvilket nok ikke klæder alle industrier lige meget i denne force majeure situation. Men vi har ikke noget valg, og så må vi tage slagsmålet bagefter med myndighederne, siger Jacob Krogsgaard, administrerende direktør i Cimber-Sterling.
 

Tab på 20-25 mill. kr.

20.000 passagerer fordelt over hele Europa er ramt af flyaflysninger hos Cimber-Sterling.
 - Det er en ekstraordinær byrde, fordi myndighederne har lukket luftrummet i så mange dage. Og det er ikke rimeligt, at luftfartsselskaberne alene skal bære omkostninger i denne situation, siger Jacob Krogsgaard.
Fra torsdag til søndag har vulkanasken kostet selskabet i alt 20-25 millioner kroner.

SAS taber stort

Flyselskabet SAS har gjort sit tab op til mellem 170 og 215 millioner kroner de første fire dage med lukket luftrum. Opgørelsen gælder til og med søndag og har dermed ikke indregnet mandagens lukning af dansk luftrum. Dagligt tabes der mellem 40 og 70 millioner kroner.