Aspirantforløb skal sikre flere medarbejdere i plejesektoren

Sønderborg Kommunen slår to fluer med et smæk. Et nyt forberedende forløb får flere flygtninge og indvandrer i arbejde i en branche, hvor der er brug for arbejdskraft.

I Sønderborg Kommune har de svært ved at få ansat nye SOSU-medhjælpere, og de forudser, at det med tiden kun vil blive sværere. Og det er i en tid, hvor vi lever længere og længere.

For at imødekomme problemet har Sønderborg Kommune og Social- og Sundhedsskolen Syd nu startet et samarbejde. Personer, der er i et integrationsforløb, kan deltage i forberedende forløb til SOSU-uddannelsen.

- Vi forsøger at klargøre en række integrationsborgere til en fremtid indenfor plejesektoren, siger Helena Pedersen fra Sønderborg Kommune, der projektleder på forløbet.

En af dem er Manal Shumer, der i dag afsluttede sit forbedrende forløb til SOSU-uddannelsen.

- Det har været rigtig spændende. Jeg har lært utrolig mange ting, og været i kontakt med en masse danskere, siger Manal Shumer.

Forløbet skal lære SOSU-aspiranterne, hvordan det er at arbejde i sundhedssektoren. Det får undervisning i dansk og social- og sundhedshjælp. I deres forløb er de også i praktik på et plejecenter.

Formålet er, at få deltager på forløbet væk fra integrationsydelsen og samtidig få flere varme hænder til at løfte opgaverne Social- og Sundhedsområdet.

- Vi giver dem muligheden for, at de rent faktisk kan få en uddannelse indenfor SOSU-området, og det er godt, når vi ved, at vi kommer til at mangle arbejdskraft på området, siger Helena Petersen fra Sønderborg Kommune.

Men inden de kan blive SOSU’er skal de først bestå niendeklasses afgangseksamen.

- Jeg starter på VUC for at blive bedre til dansk, og efter det skal jeg på den 14 måneder lange SOSU-hjælper-uddannelse, siger Manal Shumur. 

I dag afsluttede ni personer aspirantforløbet.