TV der bevæger dig

Ateister vil frigøres af kirken

05:51

Martin Finderup Andersen er ateist, men bliver nødt til at forholde sig til folkekirken.

1 af 2

Folkekirken er utidssvarende og båndet mellem kirke og stat skal kappes. Sådan lyder budskabet fra landets voksende antal af ikke-kristne.

Det er stadig folkekirken, der står for at registrere danskernes fødsel og død. Lige bortset fra i Sønderjylland. Her er det kommunerne, der står for fødselsregistreringen - et levn fra da området var tysk. Folkekirken er også den eneste begravelsesmyndighed i Danmark. Det betyder, at når et menneske dør, skal det anmeldes til sognepræsten. Uanset om den døde var kristen eller ej. Det er frustrerende, mener landets ateister.

- Jeg vil gerne leve et liv, indtil jeg dør, hvor jeg kan blive fri for religion. Det er ikke ret let, og i særdeleshed når der angår døden, så blander folkekirken sig utidigt, siger ateisten Martin Finderup Andersen fra Vejle.

Kun religiøse gravpladser

Ifølge kirkeministeriet er alle begravelsespladser i Danmark i dag tilknyttet en religion. Danskerne har derfor - ateister eller ej - ikke mulighed for at blive begravet på en ikke-religiøs gravplads. Biskoppen i Ribe Stift, Elisabeth Dons Christensen, mener, kirken fortsat skal være begravelsesmyndighed.

- Det er vi gode til, og det har vi traditionelt gjort. Det er folkekirken, der har kirkegårdene, og vi forstår jo i folkekirken det demokratiske og moderne samfund, så vi missionerer ikke en begravelsessituation, vi gør bare det der skal gøres, siger hun.

I dag er lige under 20 procent af danskerne ikke medlem af folkekirken. Alligevel er det den eneste begravelsesmyndighed i Danmark, og det ærgrer Ateistisk selskab.

- Det er stadig utidssvarende. Alt peger på, at ateisme vinder frem mere og mere. Derfor mener vi også, at den folkekirkelige indflydelse på det her er helt hen i vejret, siger foreningens talsmand, Kurt Bilsbo.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden