Barnedåb fejres på plejecentre

Dagens kongelige barnedåb blev fejret på talrige plejecentre torsdag. Der var lagt op til festmiddag og masser af tv-kiggeri.

Beboerne på Vesterled i Brædstrup fik allerede fra morgenstunden mulighed for at få sat hår og lagt makeup, så de kunne møde standsmæssigt op til at følge dagens begivenheder foran skærmen.

Både DR og TV2 inviterer til timevis af barnedåbsdækning torsdag eftermiddag.

Danmarks Radio sender fra klokken 12.10 fra et studie foran Holmens Kirke. Her vil kommentatorerne Tine Gøtzsche og Anna von Lowsow kommentere dåben.

De får selskab af tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, historikeren Jes Fabricius, tvillingforskere og mange andre, som gør seerne klogere på kirken, familien, traditionerne, relationerne, kjolerne, gæsterne og smykkerne.

På TV2 begynder optakten til barnedåben klokken 12.05, og værterne Natasja Crone og Jes Dorph-Petersen får blandt andre følgeskab af TV2-korrespondent Ulla Terkelsen, modeekspert Charlotte Eskildsen fra Designers Remix, Billed-Bladets chefredaktør, Annemette Krakau og navneforsker Michael Lerche Nielsen fra Københavns Universitet.

Skulle man være forhindret i at komme til skærmen torsdag eftermiddag sender begge kanaler et fyldigt sammendrag om aftenen.

På DR er det klokken 19, mens det på TV2 er klokken 19.05.
Barnedåben kan også ses på nettet. DR vil live-streame hele transmissionen på nettet, mens man hos TV2 kan se transmissionen live på betalingskanalen Sputnik via internettet.

Hvad skal de hedde?

Når kronprinsesse Mary og kronprins Frederik afslører navnene på tvillingerne, udløser de næppe overraskende gisp blandt gæsterne i Holmens Kirke, skriver Ritzau.

- De vil sandsynligvis vælge navne, som er oppe i tiden og ikke alt for mærkelige. Jeg tror, at tvillingerne får moderne navne, som ikke er for specielle, siger navneforsker Birgit Eggert, Institut for navneforskning på Københavns Universitet.

Til prinsessen gætter hun på Anna, Emma eller Laura. Populære navne, som både er gangbare i børnehaven og ude i verden. Og til prinsen: Marcus, Lucas eller måske Noah.

- Bibelske drengenavne er på mode både herhjemme og i resten af Europa, siger Birgit Eggert med henvisning til, at Noah og Lucas ligger som henholdsvis nummer to og tre på Danmarks Statistiks barometer over populære navne.

Også fremtidsforsker Liselotte Lyngsø gætter på moderne navne, for kronprinsparret vil gerne signalere, at de giver deres børn en opvækst, der minder om andre danske børns.

- Det er vigtigt for dem at vise, at de lever som andre familier med udearbejde og institutionsbørn. Derfor skal børnenes første navn passe ind i en almindelig børnehave og senere skole, siger Liselotte Lyngsø.

"Lille pige" og "Lille dreng", som de hidtil er blevet kaldt af deres forældre, får fire navne. Det har deres store søskende, Christian og Isabella, som er opkaldt efter henholdsvis deres bedstefædre og bedstemødre og oldemor.

Og selv om Margrethe, Henrietta og Ingrid indgår i Isabellas navnerække og Valdemar, Henrik og John i prins Christians, forhindrer det ikke, at kronprinsparret genbruger slægtsnavnene. Men næppe som første navn, vurderer Birgit Eggert.

- I forvejen kan kronprinsparret synes, at deres børn bærer på meget, fordi de er dem, de er. Derfor tror jeg, at de vil give dem deres helt eget navn, så de ikke skal gå rundt og være en lille Margrethe eller Henri, siger Birgit Eggert.

Spændingen udløses kl 15:30 i Holmes Kirke i København, hvor dåben finder sted.

Seneste opdatering

Danmarks nye kongelige tvillinger kommer til at hedde Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Det afslørede kronprinsparret torsdag eftermiddag ved barnedåben i Holmens Kirke i København, og overraskede dermed igen bookmakere og navneforskere, hvoraf kun få havde gættet i den retning.

Dagens hovedpersoner gjorde deres entré i Holmens Kirke på mors og fars arme ledsaget af storebror Christian og storesøster Isabella.

Begge tvillinger så ud til at have spist godt - især Josephine - siden de i januar sidst blev vist frem for offentligheden på vej hjem fra Rigshospitalet.

De holdt sig vågne og nysgerrige under dele af gudstjenesten, dog måtte far kronprins Frederik træde til med en sut til den lille prins Vincent, der undervejs blev en smule utilfreds.

De to storesøskende havde fået førsteparket til barnedåben på hver sin lille stol ved siden af far, mor og tvillingerne, og herfra kunne både Christian og Isabella se deres snit til at ae lillesøster og lillebror kærligt under gudstjenesten.

Kongehusets problemer med at fremskaffe en ekstra dåbskjole til tvillingdåben viste sig at være blevet løst af dronning Margrethe selv.

Under en gennemgang af genstande, som har været gemt væk siden dronning Ingrids død, fandt dronning Margrethe for nylig en kjole og en hue, som den lille Josephine bar ved barnedåben.

Kjolen har ikke tidligere været brugt. Prins Vincent bar den dåbskjole, som de seneste årtier har været brugt i kongehuset.

Kronprinsparret er kendt for at have let til tårer under begivenheder som bryllup og barnedåb, men denne gang havde parret rigeligt med at holde styr på tvillingerne og deres storesøskende.