Biskop: Bekymrende, at flere sogne ikke har fuldt menighedsråd

Kun i seks sogne i Syd- og Sønderjylland skal der være afstemning til nye menighedsråd tirsdag. Mere bekymrende er det, at flere sogne ikke kan besætte alle pladser i deres råd.

I seks sogne i Syd- og Sønderjylland bliver stemmeurnerne støvet af før menighedsråds-valget tirsdag. I de øvrige sogne er der fredsvalg med kun én liste. Men i et stigende antal menighedsråd er ikke alle pladser besat.

- I Ribe Stift har vi 13 sogne, hvor der ikke er fundet medlemmer nok til  menighedsrådene. Det er meget bekymrende, siger biskop Elof Westergaard til TV SYD.

I nogle sogne mangler der et enkelt medlem, men andre steder, f.eks. i  Sædding i Esbjerg er der kun 11 medlemmer til 14 pladser.

- Det er noget, jeg vil undersøge nærmere i det næste år. Jeg vil besøge de sogne, hvor der mangler medlemmer og høre, hvorfor der ikke er nok interesserede. Måske er der kommet for meget bureaukrati, så det er for bøvlet at sidde i menighedsrådene?

Han peger på, at menighedsrådenes arbejde er blevet blere komplekst.

- Samfundet ændrer sig, og f.eks. er ansættelsesforholdene mere komplekse. Der skal holdes ansættelsessamtaler, holdes MUS og laves arbejdsbeskrivelser til  f.eks. en stilling som graver.

- Måske er vi nødt til at lægge nogle opgaver over i provstierne – eller købe hjælp udefra, siger biskoppen fra Ribe til TV SYD.

Han opfordrer medlemmerne i de seks sogne, hvor der skal være valg i morgen, til at udnytte deres mulighed for at få indflydelse på kirkelivet.

quote

I Ribe Stift har vi 13 sogne, hvor der ikke er fundet medlemmer nok til  menighedsrådene. Det finder jeg meget bekymrende.

Biskop Elof Westergaard, Ribe

- I Ribe stift er der kun kampvalg i fire sogne. Men det er vigtigt med muligheden. Nogle steder er der tradition for flere lister, andre steder kan det være udtryk for uenigheder, så valget er en vigtig ventil, siger Elof Westergaard.

For fire år siden var der kampvag i en snes sogne i Syd- og Sønderjylland. I år er det altså kun seks.

- Det kan f.eks. skyldes, at der ikke længere er de store teologiske forskelle mellem de gamle kirke-retninger, siger Elof Westergaard til TV SYD.

I TV SYDs område er der kampvalg følgende steder:

  • Aabenraa (4 lister)
  • Ølgod (3 lister)
  • Ribe Domsogn (3 lister)
  • Varde (3 lister)
  • Vamdrup (2 lister)
  • Svenstrup på Als (2 lister)
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

I Aabenraa er der i alt fire lister, der kæmper om at blive valgt ind i menighedsrådet. Du kan møde Den Grundtvigske Liste og Nicolaillisten her:

Erik Dencker Andersen fortæller om Nicolailisten.
Jeanette Birkelund forklarer hvad Den Grundtvigske Liste står for.