Bekymring over fyringer hos politiet

Tirsdag fyres 19 HKere hos politiet i Esbjerg. Fyringerne vækker stor bekymring både hos politikere og fagforening. Det frygtes, at politifolk skal tilbage til skrivemaskinerne.

I det store politi-forlig blev flere hundrede kontorfolk ansat til papirarbejdet. Men nu er de samme HK'ere ved at blive fyret.

Bekymring

De mange fyringer vækker nu  politisk undren og bekymring hos fagforeningen HK.

- Jeg kan være bekymret for, at det ikke giver flere betjente på gaden, siger Annette Godsvig Laursen, Sektorformand for HK Stat i Sydjylland. Specielt er jeg bekymret for det psykiske arbejdsmiljø for de administrative medarbejdere, som blvier tilbage, hvis de ikke kan klare de opgaver, som jo skal løses. Og hvis de ikke kan klare det, så er det jo betjente, der skal lave arbejdet.

Politidirektør: Ikke færre patruljer

Politidirektør Jørgen Meyer skal tirsdag prikke 19 adm inistrative medarbejdere i sin politikreds. Men han garanterer, at borgerne ikke skal frygte mindre politi på gaderne.

- Effektiviseringsrunden er ikke rettet mod de borgervendte aktiviteter. Der vil være præcis det samme antal patruljer på gaden, præcis den samme telefonbetjening og den samme politiservice, som vi hele tiden har haft.

Alarmcentraler samles

Han peger på, at politiet drift effektiviseres. Bl.a. ved at alarmcentralerne - hvor 112-opkald samles - skæres ned fra syv til to centraler. Der spares også på uddannelse.

Fyringerne er resultatet af en landsdækkende rationaliseringsrunde, hvor administrative opgaver skal flyttes og i nogle tilfælde centraliseres. I sidste uge blev 10 administrative ansatte afskediget i Horsens, hvor Sydøstjyllands Politi har hovedkvarter.

Vil spørge ny justitsminister

Rationaliseringsrunden betyder nedskæring i lønningsposen for samtlige politikredse, og det har kostet flere hundrede HK'ere jobbet på landsplan.

Politidirektøren beklager også fyringerne, og ærgrer sig over den økonomiske nødvendighed. I Esbjerg var der 38 HK'ere ansat, da den nye servicecenter, 114, blev åbnet i juli 2009. Nu bliver det tal mere end halveret.

Nedskæringerne, som er dikteret af Rigspolitichefen, bliver nu forelagt den nye justitsminister, når en ny regering er udpeget. Det vil SFs retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, Kolding sørge for.

- Jeg ser hellere, at HK'erne får flere opgaver. Som i Sverige, hvor kontorfolk bruges i efterforskningen, f.eks. til sikring af spor. Og en HK'er er nu engang billigere end en politimand, så der kan spares penge, siger hun til TV SYD.

- Vi gav jo netop i politiforliget mulighed for politiet kunne ansætte HK'ere. Politifolk skal jo ikke lave kontorarbejde. Det er HK'erne bedre til. Men vi vil helst ikke diktere politiet noget. Kun skaffe dem passende rammer. Men det er da noget, vi vil holde øje med, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.