Bekymring på Vestkysten: Vanvittigt at sælge sommerhuse

Et nyt forsøg åbner op for sommerhussalg til udlandet, men på Vestkysten er de lokale ikke begejstrede.

Sommerhusejer Michael Frederiksen ryster på hovedet over regeringens forslag om at give udlændinge lov til at købe sommerhus i Danmark.

- Det er en fuldstændig vanvittig idé. Det er at sælge ud af arvesølvet, siger han til TV SYD.

Michael Frederiksen har selv et sommerhus på Rømø, og han frygter, at den nye ordning vil få sommerhuspriserne til at stige og dermed lukke markedet for danskere.

- Hvis man går ind og lader tyskere købe sommerhuse, så er det slut for danskerne. Hvis vi kigger på naboøen Sild, så kan vi jo se, at sommerhusene er meget dyrere, siger Michael Frederiksen.

Forslaget møder også modvilje hos sommerhusudlejerne.

- Sommerhusene vil jo aldrig nogensinde komme tilbage på danske hænder igen. De vil blive på udenlandske hænder, og vi kan jo kun sælge Danmark én gang, siger kontorleder hos Novasol på Rømø, Claus Atzen.

Forsøget skal kun foregå i udvalgte sommerhusområder, og hvor det helt præcis ender med at være, er endnu ikke besluttet af regeringen. Men både i Varde og Tønder kommuner siger borgmestrene nej tak.

- Jeg synes, det er fint at lave forsøgsordninger på det her område, for der skal nok være steder i Danmark, hvor det kan være interessant. Jeg tror bare ikke på, at det er i Tønder Kommune, siger Henrik Frandsen (V), der er borgmester i Tønder Kommune.

quote

Sommerhusene vil jo aldrig nogensinde komme tilbage på danske hænder igen.

Claus Atzen, kontorleder, Novasol Rømø

Rømø står for 70 procent af sommerhusudlejningen til tyske turister, og de lokale er glade for at have tyskerne på besøg om sommeren. Men hvis tyskerne får lov til at købe, går bekymringen på, at det vil gå ud over handelslivet.

- Der vil ske det, at sommerhusene så kun bliver brugt til privatbolig og ikke bliver lejet ud, og det vil gå ud over omsætningen, siger Claus Atzen fra Novasol

Michael Frederiksen forstår slet ikke, at nogen kan komme i tanker om at sælge danske sommerhuse til udlændinge:  

- Det vil være at sælge ud af den danske kulturarv, hvis man går ind og lader tyskerne købe sommerhuse, siger han.